Онзи ден бившият президент на Световната банка (служил през 2007-2011

...
Онзи ден бившият президент на Световната банка (служил през 2007-2011
Коментари Харесай

Конфискацията на руските активи: “Брезовият кол” в гърба на европейската финансова система

Онзи ден някогашният президент на Световната банка (служил през 2007-2011 г.) Робърт Зелик разгласи във “Файненшъл Таймс ” нов проект за кражба на съветски активи, който той назова „ елегантно правораздаване “. Неговата същина се състои в това, че откраднатите съветски активи би трябвало да бъдат употребявани, наред с други неща, за подкупване на разрастващите се страни от Глобалния юг, на които в подмяна на утвърждението на отчуждаването на съветски активи се дава обещание да получат хипотетична отплата за „ повишаващите се цени на храна и сила. "

Благосъстоянието на украинските пенсионери е последното нещо, което тревожи Запада. Но неналичието на пари заплашва войната с Русия и тази задача остава предпочитана за Вашингтон.

До момента Украйна не е получила обещаните за 2024 година 61 милиарда $. Създаването на обстановка, при която война с Русия се води за личните пари на Русия, би било доста удобен вид за Съединените щати. През декември “Файненшъл Таймс ” написа, че Съединени американски щати непосредствено тласкат страните от Г-7 бързо да разработят принадлежности за дефинитивно конфискуване на съветските пари и насочването им към западни цели. На първо място, за поддържане на спора в Украйна. В дневния ред имаше разнообразни оферти: от непосредствено заграбване и хабене на активи на Руската централна банка до по-меки форми, като да вземем за пример потреблението на приходи от замразени активи или потреблението им като поръчителство при приемане на заеми. Присвояването на активи е планувано да съвпадне с втората годишнина от началото на СВО - по този мотив се възнамерява среща на Г-7 на 24 февруари 2024 година

Следната логическа структура беше представена като морално опрощение за приемането на пари: належащо е да се дефинират „ засегнатите “ и „ изключително засегнатите “ страни от помощта за Украйна. И да им се дадат съветски пари за обезщетение.

Инициатор на целия развой е Вашингтон, чиято позиция е откровена лъжлива. Съединените щати поредно се пробват да убедят своите спътници да създадат първата стъпка в конфискацията на съветски активи, само че самите те не бързат да го създадат.

На 11 януари стана известно, че Съветът за национална сигурност на Съединени американски щати „ по принцип “ поддържа законопроект, който ще разреши конфискацията на съветски активи за следващо прекачване в Украйна. Съветът не е ефикасен държавен орган - той е единствено една от многото консултативни структури към Белия дом. Но осведомителният резонанс беше много мощен.

Вашингтон е подсилен от Канада, Англия и Япония, само че други членове на Г-7 Германия, Франция и Италия оферират деликатно да се изследва законността на конфискациите на съветски активи, преди да се вземе решение. Защо това се случва е ясно: Вашингтон самичък признава, че не повече от 2% от замразените съветски пари се намират непосредствено на територията на Съединени американски щати. Останалите са в Белгия и Швейцария: 191 милиарда евро в белгийския оператор “Евроклиър ”, към 19 милиарда евро във Франция.



“Евроклиър ” е най-големият интернационален оператор за клиринг на скъпи бумаги, учреден през 1968 година като част от “ДжейПиМорган ” за разплащания по транзакции на развиващия се тогава пазар на еврооблигации. През 2001 година тя публично закупи финансов суверенитет и името “Евроклиър Банк ”, само че контролът на Съединени американски щати върху структурата остана. Например през 2015 година федералният арбитър от Ню Йорк Томас Гриза подреди на “Евроклиър ” да спре обработката на заплащанията по дългови облигации на Аржентина и “Евроклиър ” неотложно извърши заповедта. Това е значим миг - макар че официално Европа ще извърши закононарушението и ще присвои съветски пари, това ще се случи под американски надзор и в интерес на Съединените щати.

Има хора в Европа, които желаят да вадят кестени от огъня за Съединени американски щати с голи ръце. Например федералният прокурор на Германия Петер Франк, който разгласи желанието си да изтегли в немския бюджет повече от 720 милиона евро, принадлежащи на Московската борса.

Ако проектът на Съединени американски щати бъде изпълнен, Европа ще получи всички директни и косвени разноски. Общоприето е, че това ще нанесе удар на еврото, само че този резултат ще бъде единствено непряк резултат от удара по репутацията, който “Евроклиър ” и банковата система на Европейски Съюз като такава ще получат.

Когато проектите на Съединени американски щати и Европейски Съюз се характеризират като юридически безпорядък, това е изцяло правилно - такова изтегляне на пари не е планувано с нищо. Присвояването на съветски активи не може да се назова глоба, защото глобите на доктрина могат да бъдат анулирани, а връщането на съветски пари надали ще се планува. Ето за какво намирането на вярната дефиниция за Вашингтон е толкоз значимо.

Руската централна банка съобщи, че е подготвена да ангажира интернационалните адвокатски адвокатски фирми, които да съставляват съветските финансови ползи, макар че обстановката, при която това може да се наложи, се смята за малко евентуална. Приоритетът – и с право – е да се предотврати приключването на съветски пари към Украйна. И в случай че въпреки всичко възникне обстановка на нужда от отбрана, тогава Русия ще може да се позове на двустранни съглашения за отбрана на вложенията. Страната може да апелира пред Международния съд в Хага, Окръжния съд на Съединени американски щати за Южния окръг на Ню Йорк и Европейския съд в Люксембург. Достатъчно е да погледнете този лист, с цел да се усъмните в безпристрастността на производството.

Но при всички случаи ще има нарушаване на главното право на цялост на частната и държавната благосъстоятелност. Ще възникне казус, че заграбването на държавна благосъстоятелност е допустимо по чисто политически аргументи и ще бъде подкопано доверието в банките на Стара Европа. И алтернативата най-вероятно ще бъдат американските банки, а най-далновидните ще бъдат китайските и близкоизточните.

Фрагментацията на интернационалната финансова система ще се форсира внезапно.Струва си да напомним, че основаването на различни финансови механизми на СУИФТ стана практично откакто Иран беше изключен от тази система през 2012 година Но това не е всичко. Отнемането на съветските запаси може да сътвори казус, от който други страни, в това число Китай, биха могли да се възползват във връзка с западната благосъстоятелност.

Възможността за контраконфискация остава най-ефективното средство за въздържане на Запада от заграбване на съветски пари. Според някои данни към февруари 2022 година на съветска територия е имало към 700 милиарда $, които могат да бъдат взети в подмяна. Решенията на съветското управление разрешават да се лишават обилни западни суми, свързани основно с корпоративния бранш, и загубата им сигурно ще повдигне въпроси измежду западния бизнес по отношение на тяхното политическо управление.

Западът няма морални спънки да краде съветски пари. Но има риск от загуба на лични средства и политически последици. Всичко това обаче няма да спре Вашингтон - както към този момент беше упоменато, всички оповестени проекти на Съединени американски щати плануват прекачване на всички проблеми в Европа.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР