Омега-киселините са от изключително значение за здравето на човека. Те

...
Омега-киселините са от изключително значение за здравето на човека. Те
Коментари Харесай

Колко омега-киселини се съдържат в хранителните продукти?

Омега-киселините са от извънредно значение за здравето на индивида. Те спадат към групата на наситените мастни киселини, нужни за протичането на значими процеси в човешкия организъм. Тяхната значимост се поражда от обстоятелството, че човешкото тяло не може да създава този вид киселини и набирането им става извънредно посредством храната. Ето и питателните артикули, съдържащи най-вече омега-киселини:

Коноп

Конопеното олио несъмнено е най-богатият източник на Омега-6 и Омега-3 мазнини. Близо 80 % от този тип суперхрана съставлява мастни киселини. Тази централизация не се среща в пряк артикул от нито едно друго маслодайно растение.

 яйца

Яйца

В яйцата се съдържат огромни количества омега-киселини. В тях има и богато наличие на холин, който благоприятства за здравето на черния дроб. С тях не би трябвало да се прекалява и не е хубаво да се употребяват повече от седем яйца седмично.

Сьомга

Само една порция от този тип риба може да обезпечи на организма дневната доза омега-киселини. Редовната ѝ консумация оказва помощ за здравето на сърцето и храносмилателния тракт.

Телешко месо

 Пуйка

Говеждото е главен източник на протеини за организма и в състава му има цялостен набор от потребни омега-киселини.

Пуешко месо

Макар и не толкоз постоянно срещано на българската софра, многочислените потребни свойства, които носи потреблението на пуешко, би трябвало да му обезпечат постоянно място там. То е богато на омега-киселини, селен и спомага за високите равнища на имунитет.

Омега-киселини се съдържат и в доста растителни артикули, тъй че вегетарианците също няма от какво да се тормозят.

Соеви зърна

В тази зърнена просвета се съдържа огромно количество незаменими омега-киселини, а също по този начин доставят огромна доза мононенаситени мастни киселини, които са потребни за сърцето.

Богатите на омега-киселини зърнени култури са пшеницата, овесът, оризът и булгурът. Сред ядките такива са бадемите, кашуто, лененото семе и чиата. Този тип мастни киселини се съдържа и в тофуто, лещата, нахута и боба.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР