“Един цивилизован свят, в 21 век, е невъзможно да търпи

...
“Един цивилизован свят, в 21 век, е невъзможно да търпи
Коментари Харесай

Юлиана Методиева: Един цивилизован свят не може да търпи повече войните, които извършват Русия и Израел

“Един цивилизован свят, в 21 век, е невероятно да търпи повече тези войни, които правят двете страни - и Русия, и Израел. Както не могат повече да търпят сходни терористични организации като Хамас, които правят непрестанно систематични провокации към мирния живот на Израел ”. Така Юлияна Методиева, публицист, правозащитник и основен редактор на правозащитното издание “Маргиналия ” разяснява в предаването “Кой приказва ” по Дарик настояването на основния прокурор на Международния углавен съд в Хага Карим Хан за издаване на заповеди за арест на водачите на Хамас и Израел по отношение на терористичното нахлуване над цивилни жители на Израел и последвалата война в Газа. По-рано такова искане беше направено и за съветския президент Владимир Путин, поради военни закононарушения против цивилното население на Украйна.

“Заповедта за арест (на водачите на Хамас и Израел - бел. ред.) е въз основата на записаните от Хан обвинявания. От социална позиция, занапред съдът ще се среща с тези доказателства. Очаква се, че съдът ще отговори на това, което трепти във въздуха ”, предвижда Юлиана Методиева.

Тя напомни, че Трибуналът в Хага е бил “горещо прегърнат ” от страните от Балканския район по време на Югославската война, поради настояването на цялата интернационална общественост тогава някогашният президент на Сърбия Слободан Милошевич и съидейниците му да дават отговор за клането в Сребреница.

“Ние смесвидетели на повишаването на престижа на Хагския арбитражен съд. И бяхме доста нещастни, когато разбрахме, че значими страни като Русия, Израел, Съединени американски щати, не признават неговата пълномощия ”, изясни правозащитникът.

На въпросът за какво трите страни не признават юрисдикцията на Международния съд в Хага, Юлиана Методиева изясни, че не може да се даде еднопосочен отговор без да се влиза в спекулации, само че посочи:

“Военните закононарушения дават ясна картина, само че както виждаме със случая с Хан - той дефинира пагубния апетит в Газа, разрушение на инфраструктурата, на домове, на улици, 35 000 цивилни души към този момент са починали. Израел е в 7-месечна продължителна война. Тя е в отговор, несъмнено, на една отвратителна терористична офанзива на 7 октомври на Хамас. Тогава бяха избити 1200 индивида. Навлизане в кибуците, както се споделя, при беззащитните хора, спящи съвсем - кръвопролитие, обезчестяване и всички тези неща, които още при Трибунала в Сребреница ги имаше към този момент в една много солидна формулировка, че това е закононарушение против човечеството ”, изясни Методиева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР