Омбудсманът Мая Манолова беше на внезапна проверка в село Хитрино.

...
Омбудсманът Мая Манолова беше на внезапна проверка в село Хитрино.
Коментари Харесай

Манолова установи нередности при помощите в Хитрино

Омбудсманът Мая Манолова беше на неочаквана инспекция в село Хитрино. След поредност от тъжби до институцията на омбудсмана за непозволено систематизиране на финансови средства от дарителския фонд към БЧК, Манолова реши персонално да инспектира Хитрино.

Припомняме, дарителският фонд към БЧК беше открит за подкрепяне на потърпевшите хора и фамилии при нещастието от 10 декември 2016 година , при която починаха 7 души, а други 14 души бяха ранени.

 Довършват още 2 къщи в Хитрино преди зимата
Довършват още 2 къщи в Хитрино преди зимата

Започват делата за обезщетение след нещастието

В качеството си на съпредседател на Националния публичен съвет за ръководство на парите, събрани от акцията в помощ на потърпевшите от гърмежа, Манолова бе сезирана от поданици на шуменското село. Според някои поданици те са били избрани от локалния публичен съвет във втора и трета категория за парични компенсации , макар че съгласно критериите на Националния публичен съвет би трябвало да са в първата категория.

Колкото по-ниска е категорията, толкоз по-малко средства се отпускат на потърпевшите. Сумите бяха избрани на 1 февруари, по време на второто съвещание на Националния публичен съвет за село Хитрино.

Първа категория - за потърпевшите семейства от 30 изцяло разрушени или подлежащи на срутване къщи бяха гласувани да им бъдат отпуснати по 2 900 лева за електроуреди и по 12 000 лева за обзавеждане.

Втора категория - за потърпевшите семейства от 70 къщи, подлежащи на непълен и главен ремонт - по 1 750 лева за електроуреди и по 8 000 лева за обзавеждане.

Трета категория - 200 къщи, с по-малки материални вреди - по 1 250 лева за електроуреди и по 1 000 за обзавеждане.

Днес омбудсманът персонално посети над 15 адреса и се увери, че една сериозна част от сигналите на хората са основателни. Става въпрос на първо място за фамилии, чиито къщи са безусловно унищожени и съгласно критериите, би трябвало да са в първа категория.

Според омбусмана разминаване е било намерено и при средствата за многофамилни къщи . Пари са били отпускани единствено на едно от семействата в жилището, макар че по правилник, обезщетение би трябвало да получат фамилиите, обитаващи всеки етаж.

По гледище на Манолова кметът на село Хитрино Нуридин Исмаил свика изключително съвещание в общината на локалния публичен съвет, на което омбудсманът показа съответно всяка тъжба и се обърна с молба случаите на хората да бъдат преразгледани.

Още по време на разискването членовете на локалния публичен съвет обявиха подготвеност да преразгледат помощите , като окончателното решение ще бъде взето в сряда, 6 декември.

 Обвиниха двамата машинисти за нещастието в Хитрино
Обвиниха двамата машинисти за нещастието в Хитрино

Високата скорост е повода за злополуката съгласно прокуратурата

Спорен представителите на публичния съвет при първичния оглед на домовете част от къщите не са били за срутване, а единствено за главен ремонт. Това е сложило притежателите в по-ниска категория за обезщетяване. След вторичния оглед на специалистите обаче, някои от същите къщи са били избрани за срутване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР