Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. д-р Христо Хинков

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. д-р Христо Хинков
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира Министерството на здравеопазването за голям недостиг на инсулин

Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. доктор Христо Хинков за десетки тъжби от жители - диабетици, които сигнализират, че в аптечната мрежа липсват животоподдържащи инсулини за лекуването на Захарен диабет. Проф. Ковачева изиска инспекции по съответните тъжби и при констатиране на пропуски или нарушавания упорства за незабавни ограничения по тяхното премахване.

Единият от изчезналите лекарствените артикули е „ Оземпик инжекционен разтвор 1 мг “, така наречен химикалка, необятно употребена от доста хора не по предопределение, а за бързо и внезапно намаляване. Така хората, които фактически се нуждаят поради болестта си, остават без лекуване.

„ Липсата на това лекарство и невъзможността да се набави съответен сурогат води до застрашаване живота на българските жители, които имат потребност от него “, жалва се жител от гр. Русе на омбудсмана и упорства да получи информация „ по кое време ще бъдат проведени доставки по аптеките в България “.

Той е угрижен, тъй като е попаднал на информация за предстояща доставка при започване на м. август, само че тя била изтеглена с две седмици и пита дали това в реалност е по този начин. В този дух са и останалите тъжби, свързани с препарата.

„ Като народен омбудсман, бих желала за следващ път да изразя мощното си безпокойствие от постъпващите в институцията тъжби и сигнали от жители във връзка неналичието на лекарствени артикули в аптечната мрежа, включително инсулини и нарушени техни права като пациенти и здравноосигурени лица и в тази връзка още веднъж упорито да препоръчам да бъдат разисквани и подхванати ограничения, с които да се подсигурява в дълготраен проект правото на жителите на достъп до употребяваните за лекуването им лекарствени артикули. Бих желала да обърна внимание, че посоченото лекуване е животоподдържащо, а спирането му, както и промяната на лечението, крие съществени опасности за живота и здравето на пациентите “, написа омбудсманът до министър Хинков.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР