Окръжният съд в Копенхаген задължи вестник да плати глоба

...
Окръжният съд в Копенхаген задължи вестник  да плати глоба
Коментари Харесай

Карикатура на Малката русалка донесе 38 000 евро глоба на датски вестник

Окръжният съд в Копенхаген задължи вестник „ ” да заплати санкция от 285 000 крони (ок. 38 000 евро – бел.ред.) поради оповестена подигравка на. Според претекстовете на съда, тя е оскърбителна за паметника на героинята от едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, който е един от главните знаци на датската столица, предава БГНЕС.
Карикатурата е оповестена през април предходната година в границите на провежданите тогава политически диспути.
 Карикатура от Дания за ковид разяри Китай (СНИМКА) Карикатура от Дания за ковид разяри Китай (СНИМКА)
Датски вестник отхвърли да се извини на Китай за сатирична подигравка, отдадена на новия гибелен ковид, умъртвил към този момент повече от хи...
Делото против изданието стартира по самодейност на родственици на създателя на паметника – статуя Едвард Ериксен. Според тях, карикатурата, на която русалката е показана като зомби с червени очи и надпис „ Злото в Дания ”, съставлява нарушаване на наследените авторски права.
Съдът одобри претекста, че карикатурата има огромна аналогия със статуята на Ериксен и по тази причина не може да я третира като автентично произведение. Освен това по този начин се демонизирал обликът на русалката.
„ Очевидно по този метод русалката се асоциира с политически хрумвания, десен ексремизъм и зло ”, се споделя в оповестеното решение на съда.
Освен санкцията, изданието би трябвало да заплати на ищците всички правосъдни разходи, предава ТАСС.
 Министерска оставка след избиването на милиони норки в Дания Министерска оставка след избиването на милиони норки в Дания
Министърът на земеделието на Дания Могенс Йенсен разгласи, че ще се отдръпна от поста, откакто бе засипан с рецензии за решението си да ли...
Главният редактор на вестника Том Енсен не е склонен с изказванието, че карикатурата на русалката има аналогия с паметника и съобщи, че е сюрпризиран от размера на санкцията.
Освен за карикатурата, вестникът е санкциониран и поради фотография на русалката с маска за лице, оповестена през април в разгара на епидемията от ковид.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР