Окръжната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство за 9 000

...
Окръжната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство за 9 000
Коментари Харесай

Прокуратурата: ”Феникс - ЕООД” внесла 9000 т. боклуци от Италия, складирани са в Плевен

Окръжната прокуратура в Плевен образува досъдебно произвеждане за 9 000 тона боклуци, импортирани от Италия, открити в хранилище в Плевен. Това заяви ръководителят на окръжната прокуратура в града Ваня Савова. Сигналът е подаден в края на предходната година.
Проверката и процесуалните дейности, които прави прокуратурата, са свързани с компания " Феникс - ЕООД " и с други компании, представлявани от същия притежател, заяви Савова.

" Депонираните на място, което ни е известно боклуци, в огромната си част са импорт от Италия, само че не са тези, които са били натоварени на влакова комбинация. Тези са пристигнали по море.

Отпадъците са внасяни в продължение на 1 година. Към момента е ясно, че компанията трябвало да ги обработи, само че това не се е случило ", изясни Савова, представена от Българска национална телевизия.

Тя добави: " Няма ток, няма вода, няма машини, които очевидно да могат да правят действия по отношение на преработката на отпадъка. Има машини във очевидно неприятно положение. Отпадъците, които са огледани от проверяващите са пластмаса, хартия, дърво и метал, Взети са проби, с цел да се откри дали са рискови ", сподели Савова.

Разследването е почнало преди 2 дни. Разпитани са хората, свързани с вноса и съхранението на отпадъците. Огледано е местопроизшествието, конфискувани са документи от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен. По думите на Савова все още има задоволително учредения да се счита, че са нарушени условията за предпазване и преправка на отпадъците.

" Имаме учредения да считаме, че някои длъжностни лица не са изпълнили отговорностите си, свързани с контролните функционалности на съответната Регионална дирекция за запазване на околната среда и водите. Но към този миг това са единствено догатки и се правят процесуални дейности за определяне вероятно на детайлите и на такова действие ", посочи тя.

Полицията и прокуратурата са взели ограничения да не се допусне импорт на боклуци от притежателя на компанията, до момента в който не се обясни дали тя има нужния потенциал за преправка и предпазване, добави Савова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР