Окръжна прокуратура - Варна предаде на съд жена от Варна,

...
Окръжна прокуратура - Варна предаде на съд жена от Варна,
Коментари Харесай

Изправят пред съда лихварката от Варненско, спипана за пореден път с много злато и пари

Окръжна прокуратура - Варна съобщи на съд жена от Варна, осъществявала незаконни банкови покупко-продажби и държала златни и сребърни украшения, добити след незаконна активност, оповестиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна. 

Окръжната прокуратура във Варна съобщи на съд жена на 66 година за това, че без надлежно позволение, правила банкови покупко-продажби – даване на заеми с лихви на хора в потребност, без да има право – закононарушение по член 252, алинея 2, прочие 2 по отношение на алинея 1 от Наказателен кодекс. Освен това М.Т. ще дава отговор за закононарушение по член 253, алинея 4 по отношение на алинея 2, прочие 1 и прочие 3 от Наказателен кодекс, тъй като придобивала и държала златни и сребърни украшения, откакто е направила гореспоменатото съзнателно действие.

Обвиняемата живеела в град Долни чифлик и стопанисвала офис в центъра на града. Там тя развивала банкова активност по даване на заеми и приемане на влогове. Отпусканите заеми били обезпечавани с движимости на нуждаещите се от пари, а върху даваните суми се начислявали лихви. Най-често движимостите били златни или сребърни украшения.

Обикновено заемите били краткосрочни, лихвата висока и, в случай че в деня на падежа, длъжникът не върнел главницата и лихвата на обвинената, тя влизала във притежание на заложените от него движимости като можела да се разпорежда с тях – да ги продава, да ги подарява, да ги заменя или съхранява.

B доста случаи с изключение на, че предоставяли бижута, нуждаещите се от заем подписвали и запис на заповед, с която абсолютно се задължавали да заплатят на обвинената сумата, която тя им е предоставила и избраната към нея рента. Дори и при цялостно погасяване на задължението, М.Т. не постоянно унищожавала записа на заповед, а продължавала да го съхранява.

Нито обвинената, нито сдружението й били регистрирани според Наредбата за активността на заложните къщи от 2009 година, нямали право да правят покупко-продажби произведения от благородни метали и скъпоценни камъни или да осъществят банкови покупко-продажби. Въпреки това в интервала от януари 2016 година до декември 2020 година М.Т. предоставила пари в заем на разнообразни хора в размер на 55 999 лв. и 6650 евро, като против дадените пари придобила и държала златни и сребърни украшения на обща стойност 787 789,05 лв., като знаела, че прави закононарушение за придобиването им.

Предстои делото против 66-годишната жена да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Ако бъде приета за отговорна по първото обвиняване, тя може да получи наказване " отнемане от независимост “ за период от 5 до 10 години и " санкция “ в размер от 5 000 до 10 000 лв., като съдът може да разпореди конфискация до една втора от имуществото й. По второто обвиняване М.Т. може да бъде " лишена от независимост “ за период от 3 до 12 години и да й бъде наложена и " санкция “ в размер от 20 000 до 200 000 лв..

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР