Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу

...
Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата в Плевен предаде на съд трима иманяри

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт против трима за търсене на археологически обекти на територията на „ Улпия-Ескус “.

Обвинението против Николай С., Тихомир В. и Калин Н. е за това, че на неустановени дни в интервала от 20.05.2017 година до 28.11.2017 година в землището на с. Гиген, обл. Плевен,, Народно събрание при изискванията на продължавано закононарушение, без надлежно позволение, не по законоустановения ред, регламентиран в Закона за културното завещание, правили изкопни работи на територията на недвижима културна полезност – Археологически резерват „ Улпия-Ескус “ с. Гиген, разгласен за Археологически резерват, като при действията употребявали механически средства –лопати и металодетектор. Престъпление по член 277а, вр.чл.20, вр. чл.26 от Наказателен кодекс.

На Николай С. е повдигнато и обвиняване за това, че от неустановена дата до 28.11.2017 година в с. Гиген, в домът си, държал повече от три археологически обекта, които не са разпознати и регистрирани по съответния ред според Наредба на Министерство на културата за реда за осъществяване на идентификация и водене на регистъра за движими културни полезности /бронзова монета, реметал; бронзова монета от ІІ, ІІІ век; билонова монета Аврелиан 270-275г.; 3 бр. медни монети Константин Велики 307-337г. Констанций ІІ, 337-361г.; 6 бр. медни монети Валентиан І 364-378г.; 3 бр. медни монети; апликация за конска сбруя, ажурна, бронзова; апликация на дървено сандъче/ на обща стойност от 119 лв.. Престъпление по чл.278 от Наказателен кодекс.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР