Окръжен съд-Бургас проведе разпоредително заседание по дело за увреждане на

...
Окръжен съд-Бургас проведе разпоредително заседание по дело за увреждане на
Коментари Харесай

Неточности в обвинителния акт отново блокираха делото за разораните дюни на Каваци

Окръжен съд-Бургас организира разпоредително съвещание по дело за увреждане на " пясъчни дюни в м. Каваци ". Според съда импортираният обвинителен акт против Иван Нончев и Манол Пазвантов не дава отговор на условията на закона заради значително нарушаване на процесуалните правила, довело до ограничение на процесуалните права на обвинените. По тази причина съдът връща делото на държавното обвиняване за правене на нов обвинителен акт.

Защитниците на двамата обвинени са декларирали пред съда, че п одсъдимите не могат да схванат същността на обвиняването и кой е предпазеният обект. Адвокатите са поискали от съда да приключи правосъдното произвеждане заради " празнина в съставомерните обстоятелства, определящи съществуването на състав на закононарушение ", оповестиха от Окръжен съд-Бургас.
 Разследването за разораните дюни на
Разследването за разораните дюни на " Смокиня " стартира изначало

Дюните не били унищожени, а повредени

Съдът е приел това мнение и се е съгласил, че от дефинираното обвиняване не излиза наяве какво тъкмо се има поради под " предпазена територия " и включва ли тя прилежащата територия за опазването на естествената забележителност, което води до неизясненост каква е площта на развалената предпазена територия - 1295 или 1205 кв. м.

Съдът установил, че в обстоятелствената част на акта са представени заключенията на 2 експертизи, които са спорни. Прокурорът е възприел едното експертно умозаключение, приемайки въз основа на него, че обвинените са осъществили втората форма на изпълнителното действие " развалили ", само че не е изложил никакви съображения за какво не е склонен с другото умозаключение. От Окръжен съд- Бургас допълват, че в същото време в обвинителния акт е посочено, че пясъчната дюна е била разрушена, а " разрушена " е синоним на унищожена.

Съдът намира и недостатъчност в обвинителния акт по отношение на детайлите от обективната страна на състава на закононарушението по член 278в, алинея 1, предл. първо от Наказателен кодекс - незаконно заличаване на местообитание - предмет на запазване в предпазена зона. В прокурорския акт било посочено, че " двамата обвинени, в съучастничество между тях, незаконно са унищожили естествено местообитание - 1295 кв. м. в предпазена територия и прилежащата територия за опазването й ". В акта обаче липсвало изказване, че естественото местообитание е предмет на запазване в предпазена зона. Понятията " предпазена територия " и " предпазена зона " не са идентични, а от ревюто в обвинителния акт не ставало ясно дали в тази ситуация припокриване сред предпазената територия и предпазената зона, и в случай че е признато такова припокриване, дали то е цялостно или отчасти.
 Административно наказване за унищожените дюни на
Административно наказване за унищожените дюни на " Смокиня "

Съдът удостовери паричните гаранции на обвинените

Според Окръжен съд-Бургас обвинителният акт не е постоянен , тъй като посочените неясноти и недостатъчност се отнасят до обстоятелства, съставляващи справедливи признаци на закононарушенията, предмет на обвиняването против двамата обвинени. " При липса на такива обстоятелства, както и при спорни изказвания по отношение на такива обстоятелства, правото на отбрана на обвинените постоянно е лимитирано, защото за тях е неразбираемо за какви тъкмо закононарушения са им повдигнати обвинявания ", изясняват от съда.

Определението на Окръжен съд-Бургас предстои на обжалване и протестиране в седемдневен период.
 Няма унищожени дюни на Каваците, твърди концесионерът
Няма унищожени дюни на Каваците, твърди концесионерът

Оторизирана компания по кадастър е сложила колчета на дюните

Припомняме, казусът с нашумя при започване на годината - това беше първият от за унищожени естествени забележителности по родното Черноморие.

Срещу Иван Нончев и Манол Пазвантов , че на 11 януари с екскаватор нелегално са унищожили общо 1295 кв. м в предпазена територия и прилежаща територия за опазването й, като от тях 1205 кв. м са " пясъчни дюни в околност Каваците ", от които 821 кв. м " бели дюни ", 337 кв. м " сиви дюни ", а 47 кв. м " зараждащи се дюни ". През 2020 година делото поради грешки в обвинителния акт, а през предходната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР