Окръжен съд – Враца днес постанови да бъде взета най-тежката

...
Окръжен съд – Враца днес постанови да бъде взета най-тежката
Коментари Харесай

Врачанският окръжен съд постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъж, обвинен в държане на наркотици с цел разпространение и на археологически обекти

Окръжен съд – Враца през днешния ден постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на К. С.

Срещу него е повдигнато обвиняване от Окръжна прокуратура – Враца за две закононарушения.

За това, че на 29 август т.г. в населяван от К. С. парцел във врачанско село, без надлежното позволение в нарушаване на Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите, е държал за разпространяване високорискови наркотични субстанции – кетамин и канабис, и за това, че на същата дата и място е държал повече от три археологически обекта – 579 предмета с кръгла и друга неправилна форма, които не са разпознати и регистрирани по съответния ред.

„ Преценявайки събраните досега писмени и гласни доказателства, съдът намира, че от същите би могло да се изведе обосновано съмнение, че обвиненият е съпричастен с държанието си към закононарушението по член 354а, ал.1, изр.1, алт.3 Наказателен кодекс. С протоколите за тестване на откритите наркотични субстанции се открива, че същите съставляват канабис и кетамин.

Целта на разпространяването се извлича с изключение на от огромното количество на откритите опиати, по този начин също и от откритата електронна везна, опаковките, в които част от опиатите са били сложени.

Що се касае до второто закононарушение, за което му е повдигнато обвиняване – по член 278, ал.6, алт.3 Наказателен кодекс, единственото доказателство за това закононарушение е утвърждения протокол за претършуване и изземване, в който са разказани и конфискувани в буркан 366 бр. предмети с кръгла неправилна форма, 8 бр. обекти в плик, 7 бр. железни обекти в плик и 1 бр. железен обект също в плик.

Липсват обаче доказателства, че същите съставляват археологически обекти. Действително, наказателното произвеждане е в начална фаза и към момента не е назначена експертиза на тези обекти, само че на база събраните досега доказателства съдът не може да одобри, че за това закононарушение е налице обосновано съмнение за съпричастност на обвинения към повдигнатото му обвиняване по член 278, ал.6, алт.3 Наказателен кодекс.

Съдът приема, че е налице и другата кумулативна причина по член 63 ал.1 Наказателно-процесуален кодекс за взимане на най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “ - действителната заплаха обвиненият К. С. да извърши друго закононарушение.

На първо място, заплахата от осъществяване на друго закононарушение се извежда от типа и тежестта на повдигнатото обвиняване, а фактологично се обосновава от данните по делото за личността на обвинения.

Обремененото му правосъдно минало /11 неоправдателни присъди/ и неприятни характеристични данни, обрисуват една персона с висока социална заплаха и трайни незаконни привички “ – се споделя в претекстовете на съда.

Определението на Окръжен съд – Враца предстои на обжалване и протестиране в тридневен период пред Апелативен съд – София.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР