Окръжен съд – Бургас като въззивна инстанция измени взетата с

...
Окръжен съд – Бургас като въззивна инстанция измени взетата с
Коментари Харесай

Подписка за Ваня, обвинена, че е пребила собственото си дете

Окръжен съд – Бургас като въззивна инстанция промени взетата с Определение от 3 август 2023 година мярка за неотклонение " Задържане под стража " на Районен съд - Царево във връзка с Ваня Янакиева и я размени с " Подписка ". Делото бе гледано по тъжба на обвинената и нейната отбрана.

Както Burgas24.bg заяви Янакиева е привлечена като обвинена за три закононарушения. За това, че на 29 юли 2023 година, към 18:10 ч., по " Царевски път ", землището на Царево, вследствие на дърпане и изхвърляне от автомобил, предизвикала лека телесна щета на малолетния Б. Г. Деянието е осъществено при изискванията на домашно принуждение. Ваня е обвинена за това, че за непостоянен интервал от време, от началото на 2023 година до сегашния миг, в Царево, оставила без контрол и задоволително грижи двете си деца – Б. Г. и А. Г. и с това основала заплаха за тяхното физическо, душевно и морално развиване.  

Престъпленията, за които Ваня Я. е привлечена като обвинена не са " тежки " по смисъла на закона.

Според въззивната инстанция, от събраните до този миг доказателства може да се допусна опцията, Янакиева да е осъществила закононарушението по член 182, алинея 1 от Наказателен кодекс. От друга страна, актуалният правосъден състав откри, че не съществува действителна заплаха обвинената да се укрие или да извърши закононарушение. Янакиева е с открита идентичност и с прочут адрес, на който трайно обитава. Обвиняемата е трудово ангажирана, не е осъждана и против нея няма други неприключени наказателни производства. Опасенията на първоинстанционния съд, че " очевидно систематичното малтретиране на децата се е трансформирало в всекидневно държание на обвинената " и че " това й държание ще продължи и за в бъдеще " са мощно пресилени. Според Окръжен съд – Бургас в тази тенденция следва да бъде посочено, че със случая са осведомени чиновниците от Дирекция " Социално подкрепяне " - Царево, като при вероятно констатиране на непозволени дейности от нейна страна по отношение на двете деца, могат да бъдат подхванати подобаващи ограничения за протекция.

С оглед на изложените съображения актуалният правосъден състав одобри, че не са налице заплахите по член 63, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, обуславящи вземането на най-тежката мярка за неотклонение. Това постанова изменение на избраната по отношение на обвинената мярка за неотклонение " Задържане под стража ", като същата бъде сменена с " Подписка ".

Определението на Окръжен съд – Бургас е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР