Окончателно минималната работна заплата става 780 лв. от 1 януари

...
Окончателно минималната работна заплата става 780 лв. от 1 януари
Коментари Харесай

Официално минималната заплата става 780 лв. от 1 януари

Окончателно минималната работна заплата става 780 лева от 1 януари 2023 година Това реши служебният кабинет на своето последно за годината държавно съвещание. Това бе и последният миг, в който той можеше да се вземе решение за актуализация на индикатора от 1 януари.

Нивото от 780 лева за минимална заплата бе последното предложение на служебния кабинет и броени дни преди празниците скоростно мина през разискване със обществените сътрудници.

Припомняме, че държавното управление дефинира размера на минималната заплата на база пълномощията си, избрани в Кодекса на труда.

Увеличението от 1 януари е в размер на 9.9% по отношение на настоящия размер от 710 лева, само че е надалеч от предложенията на „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия, които се пробваха в последния месец да прокарат към 20% нарастване в Народното събрание. В последна сметка обаче те не срещнаха поддръжка и по този начин и плановете им не минаха през второ четене.

Минималната заплата въпреки всичко ще бъде нараснала даже и без приемането на бюджет за 2023 година, като общественият министър Лазар Лазаров посочи след държавното съвещание, че съгласно плановете на финансовото ведомство това ще натовари бюджета с към 300 млн. лева за цялата 2023 година

Министърът добави, че това нарастване не трябва да се приема като опит да се транспонира директивата на Европейската комисия за минимално заплащане. Работата по това ще стартира при започване на идната година в съдействие със синдикатите и бизнеса. Идеята е тогава да се сътвори механизъм, който да контролира размер на базовите заплати без административни корекции.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинминимална заплата минимална работна заплата 1 януари хонорари ПоследниНай-четениБюджет и финанси 232 Официално минималната заплата става 780 лева от 1 януари Енергетика 676 България контракти и с „ Фраматом “ нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ Компании 352 Енергийният колос ExxonMobil съди Европейски Съюз поради налог свръхпечалба Туризъм 1020 Организация на обединените нации подреди най-хубавите села за туризъм в света – половината са в Европа Лукс 10004 „ Бункер на милиардерите “: Островът, където живеят редица звезди Пазари 5154 „ Това е изгубване на криптото “: Пътят към нулата е неминуем Личности 4565 Кралят на първокласните артикули, който построи фешън империя за милиарди Любопитно 2588 Древният Деринкую: Скритият под земята град в Турция Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР