Около това мото се обединиха кукерите от пъдаревския кукерски състав,

...
Около това мото се обединиха кукерите от пъдаревския кукерски състав,
Коментари Харесай

Пъдаревската кукерска група се обедини около мотото „Изгонихме злото, да пребъде доброто!“

Около това мото се сплотиха кукерите от пъдаревския кукерски състав, който тази година, взаимно с кметство Пъдарево, проведоха празника „ Кукерски игри “ – Пъдарево 2023 година. Празникът се организира по традиция в третата седмица на месец февруари и от години събира на едно място поданици и посетители от околните градове и села, фенове на предпролетните ритуали.

В първия ден на празника, с цел да пропъдят злите духове, да има доста здраве и огромен благодат във всеки дом през годината, „ Булката “, която е и основен воин в осъществяванията на ритуалите, „ премита “ всеки пъдаревски двор. Във втория ден пък, най-вълнуващия миг е когато още веднъж тя произнася наричания за дълъг живот, благополучие и изобилие. След това площадът на селото се трансформира във мислена равнища, на която биват осъществявани ритуалите „ Засяване “ и „ Заораване “ с дървено рало, теглено от кукерите.

Празникът приключва с кукерско хоро, на което се хваща младо и остаряло. Най-малкият участник в празника тази година е бил на 3 години, а най-възрастният – към 60 години, оповестяват уредниците на „ Кукерски игри “ – Пъдарево 2023 година.

Кукерският състав в с. Пъдарево е основан през 1956 година към национално читалище Пробуда “ в селото. През годините той е донесъл доста оценки от участия във фестивали в страната и чужбина. Групата, наброяваща 30 индивида и е единствената настояща кукерска групировка в община Котел, а обредите, които извършва са изцяло достоверни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР