Около нов проект за създаване на нов енергиен коридор, който

...
Около нов проект за създаване на нов енергиен коридор, който
Коментари Харесай

Овергаз и Албгаз планират нов балкански газов коридор

Около нов план за основаване на нов енергиен кулоар, който да понижи зависимостта на Балканите, Украйна и Молдова от съветски природен газ, се сплотиха българската газова компания " Овергаз ", която е водач в газоразпределението в България, и албанският газов оператор " Албгаз " (Albgaz). Двете компании подписаха в Тирана меморандум за съдействие по планове за диверсификация на газовите доставки в района.

По-конкретно концепцията е " Овергаз " да се включи в плана за промяна на албанска термална електроцентрала край Вльора в терминал за полутечен газ. Споразумение за предпроектно изследване на тази опция бе подписано при започване на предходната година сред албанското държавно управление и американските компания " ЕксънМобил " (ExxonMobil) и " Акселерейт Енерджи " (Excelerate Energy), като упованията са и за американсик вложения в плана.

" Този меморандум отваря нов прозорец за качествено съдействие сред нашите компании, позволявайки съгласуван прогрес към споделени цели за енергийна сигурност и диверсификация на ресурсите. За Албания този меморандум акцентира новата действителност от амбициозни планове, при които следствията от енергийните рецесии могат да бъдат смекчени с интегрирана тактика, която планува нашата роля като участници в районната енергийна архитектура. В тази връзка взаимното съгласие, което споделяме с " Овергаз ", отразено в този меморандум, затвърждава уговорката на Албания да обезпечи достъп до газови планове като терминала за полутечен газ Вльора, като по този метод хвърля светлина върху околните бъдещи оптимистични сюжети ", сподели основният изпълнителен шеф на " Албгаз " Арбер Аврами, чиято компания е част от подписаното в този момент съглашение.

Та е парафирано и от Светослав Иванов, изпълнителен шеф на " Овергаз ", а на церемонията са участвали също албанският министър председател Еди Рама, албанският министър на енергетиката Белинда Балуку, посланикът на Съединени американски щати в Албания Юри Ким. Били са и членът на борда на " Овергаз " дипломат Матю Брайза, както и Стивън Пейн президент на американската компания " Линден Енерджи " (Linden Energy), която чака утвърждение от българските регулатори да придобие 50 % от " Овергаз ", и някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, който е ръководител на Консултативния съвет на " Линден ".

" Развълнувани сме да стартираме работа с сътрудниците от районната газова компания " Албгаз ". Подписването на това съглашение е първа стъпка в районното съдействие за диверсификация на доставките на газ за Балканите ", показва Светослав Иванов, представен в известието на " Овергаз ".

" Този план бележи първата стъпка в напъните, водени от частния бранш, със мощна поддръжка от албанското и американското държавни управления, за основаване на нов енергиен кулоар, който би могъл да помогне на всички балкански страни, както и на Балканите, Украйна и Молдова да понижат зависимостта си от съветски природен газ ", счита членът на борда на " Овергаз " дипломат Матю Брайза.

" Като една от американските компании, участващи в районната търговия с газ на Балканите, " Линден Енерджи " е разчувствана да направи тази първа стъпка като част от " Овергаз " в партньорство с " Албгаз ", разяснява Стивън Пейн.

" Във време на огромна неустановеност на европейския енергиен пазар аз се гордея, че съм част от екип, който се занимава непосредствено с този проблем ", показва Майк Помпео По думите му Балканският район е един от най-уязвимите във връзка с неналичието на енергийно многообразие и подписването на този меморандум за съгласие е мощна стъпка в вярната посока.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР