Около 70% от американците не биха искали номинацията на Байдън

...
Около 70% от американците не биха искали номинацията на Байдън
Коментари Харесай

Кенеди отправя предизвикателство към Байдън

Около 70% от американците не биха желали номинацията на Байдън за втори мандат. Дори измежду последователите на Демократическата партия на Съединени американски щати болшинството са извънредно хладни по отношение на вероятността да го видят още веднъж като собствен претендент за президент. Но партийната върхушка ще се опита да направи по този начин, че Байдън да няма проблеми на първичните избори.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън публично разгласи кандидатурата си за втори мандат. Той още веднъж отива на избори, макар напредналата си възраст.

През 2024 година Байдън ще бъде на 82 години, а в случай че бъде избран отново до края на втория си мандат, ще стане на цели 86 години. Дори в самия Белия дом не всички са сигурни, че той ще устои на още една президентска конкуренция.

Сегашният президент обаче към момента има намерение да взе участие в изборите и се счита за единствения претендент, кадърен да предотврати връщането на Доналд Тръмп на власт.

Желанието на Байдън да се кандидатира за втори мандат е значително разбираемо.

Никога не е имало казус в актуалната история на Съединени американски щати президент да откаже непринудено преизбиране за втори мандат. Може да загуби преизбирането си, само че нито един американски президент от 19 век не си е разрешил да откаже да отиде при тях авансово.

Ситуацията с Байдън обаче е специфична по собствен метод.

Той към този момент е най-възрастният президент в американската история. Когнитивните му проблеми са явни за всички и единствено ще се утежняват с придвижване на възрастта. И в този момент поражда въпросът дали Байдън в действителност е кадърен да извършва президентски отговорности.

Ситуацията се утежнява и от много ниските рейтинги на настоящия президент. За първи път равнището му на поддръжка падна под 50% през лятото на 2021 година на фона на афганистанското крушение с безредното евакуиране на американските войски.

Миналото лято, когато равнището на инфлация скочи през покрива, рейтингът на Байдън доближи най-ниската си точка в региона на 32-35%. Оттогава данните леко се покачиха и са малко над равнището от 40%. Това обаче не е най-хубавият индикатор.

Лошо е също по този начин, че съгласно социологическите изследвания под 70% от американците не биха желали номинацията на Байдън за втори мандат.

Дори измежду последователите на Демократическата партия на Съединени американски щати болшинството са извънредно хладни по отношение на вероятността да го видят още веднъж като собствен претендент за президент.

През 2020 година доста демократи виждаха Байдън като президент с един мандат. Струваше им се, че той се връща в огромната политика с една задача - да победи републиканците на изборите и да върне страната към " нормалността ", която беше преди президентството на Тръмп.



Доналд Тръмп (cc) Gage Skidmore

Очакваше се в бъдеще Байдън да издигне правоприемник за себе си в личния си екип и в този момент може към този момент да бъде изместен за изборите през 2024 година

Няколко имена на вероятни наследници на Байдън бяха посочени едновременно - това е вицепрезидентът Камала Харис и министърът на превоза Пийт Бутиджич.

За двете години на президенство обаче нито едното, нито другото не се оказаха нещо удивително. Рейтингите и на Харис, и на Бутиджич са по-ниски от тези на самия Байдън, а федералните политици от демократическата страна са искрено слаби.

Това може да е още една причина за номинацията на самия Байдън на изборите. Просто в неговия тим обективно няма по-предпочитан.

Но в този момент в това отношение американският президент стартира да има проблеми от друго естество - други демократи започнаха да го провокират.

Към днешна дата двама различни претенденти към този момент са оповестили номинацията си за първичните избори на Демократическата партия. Първата от тях беше писателката и психолог Мариан Уилямсън.

Тя към този момент се опита да се кандидатира за президент през 2020 година, само че този път се отдръпна от изборите още преди началото на гласуването на първичните избори. Много хора не одобряват Уилямсън на съществено.

Тя стана известна през 90-те години на предишния век като " нравствен гуру " на тогавашното съвременно придвижване " нова ера " измежду висшата междинна класа на Америка. В Белия дом й се подиграват с все мощ, разобличавайки я като врачка на карти таро с диагностика на аурата и кристална топка за предсказания.

Въпреки това Уилямсън се пробва да се бори с такова неуважително отношение към себе си. Тя приказва доста за духовния крах на Америка, който тя свързва с долната страна на неолибералната стопанска система и възходящите равнища на неравноправие.

Уилямсън подлага на критика Вашингтонския консенсус и се пробва да се показа като новобранец, който може да накара политическата класа на Съединени американски щати да работи в полза на елементарните хора. В социологическите изследвания равнището на поддръжка за нея е много ниско - към 4-5%.

Въпреки това Уилямсън се пробва да се насочи главно към по-млада публика, като прави видеоклипове в TikTok. А измежду демократичната юноша евентуално няколко десетки % от гласоподавателите са подготвени да я поддържат, което е доста за претендент без политически опит.

Основният съперник на Байдън в първичните избори е не по-малко живописен персонаж - Робърт Кенеди.



Робърт Кенеди

Той е племенник на президента Джон Ф. Кенеди, който беше убит в Далас през ноември 1963 година, и наследник на сенатор Боби Кенеди, който също беше убит в Лос Анджелис през юни 1968 година

69-годишният Робърт Кенеди от известно време се пробва да се включи в политиката. Преди това той беше стеснен единствено до обществени действия, само че в този момент той съществено отиде на президентските избори.

Кенеди се популяризира като един от най-гласните критици на имунизацията в Съединените щати.

Той от дълго време пропагандира теории, че имунизирането на деца води до увеличение на аутизма. По-специално тази стратегия стана известна по време на пандемията от Коронавирус, когато десетки милиони американци отхвърлиха да се имунизират, като бяха сигурни, че имунизациите са рискови за тяхното здраве. Затова Кенеди незабавно стартира да бива представян като лекомислен претендент и теоретик на конспирацията.

Самият той обаче отиде на изборите с много сериозна стратегия.

Кенеди разгласи номинацията си за президент в Бостън, близо до мястото на борбата при Лексингтън и Конкорд, която стартира Войната за самостоятелност на Съединени американски щати. Той назова Бостънското чаено празненство първия образец за американски протест против сливането на страната и огромния бизнес.

Сега Кенеди вижда същата опасност за Америка - нов корпоративен феодализъм със сцеплението на държавния уред и огромните корпорации.

Това се демонстрира и в установяването на цензура в обществените мрежи, и в активността на Big Pharma, най-големите фармацевтични корпорации, и в активността на американския военно-промишлен комплекс.

Кенеди назовава актуалното политическо и културно разделяне в Съединени американски щати най-лошото след Гражданската война. И той е сигурен, че в случай че това разделяне не бъде позволено (което Кенеди дава обещание да направи), тогава Америка я чакат огромни катаклизми.

Но още по-интересни са външнополитическите му възгледи.

Кенеди назовава демократите партия на " цензурата, страха и войната ", попаднала под контрола на ястреби, които желаят открит конфликт както с Русия, по този начин и с Китай.



Американски бойци в Полша на взаимно обучение (c) Maciej Goclonfotonews via www.Global Look Press

Кандидатът е сигурен, че Съединени американски щати са пропилели трилиони долари за безкрайни войни, само че в последна сметка това е довело единствено до намаляване на позициите на Америка в света.

Кенеди е угрижен, че в отговор на дейностите на Съединени американски щати е почнал да се образува съюз сред Русия и Китай, който в последна сметка може да отхвърли хегемонията на Съединени американски щати и господството на $.

Кенеди приканва да се спре по-нататъшната ескалация на спора в Украйна и да се премине към мирни договаряния с Русия. И да харчат десетки милиарди долари не за война, а за възстановяване на живота на елементарните американци, които в този момент изпитват компликации заради високата инфлация.

За Кенеди украинският въпрос стана доста персонален, откакто синът му отиде да се бие на страната на Киев. Кандидатът признава, че постоянно е спорил със сина си за това решение, пробвайки се да го убеди в корумпираността на украинските управляващи и безнадеждността на войната.

Синът обаче не послушал татко си и въпреки всичко прекарал няколко месеца в Украйна, до момента в който там стартира бягство на наемници назад в родните им страни. Разказите на сина му за украинските действителности обаче можеха да накарат Кенеди още по-активно да подлага на критика присъединяване в този спор.

Кенеди се пробва да се хареса на обичайно левия електорат на Демократическата партия, който има антивоенни убеждения и отрицателно отношение към корпоративизма.

Любопитно е, че в първите социологически изследвания, появили се след номинацията на Кенеди за президент, до 14% от демократите на първичните избори са подготвени да го поддържат.

„ Магията на името “ сигурно играе в негова изгода – въпреки всичко не всеки ден представител на най-известния политически клан в Америка отива до урните.

Партийната върхушка ще се постарае Байдън да няма проблеми на първичните избори. По него календарът на тяхното осъществяване неотдавна беше изменен, поставяйки в самото начало щати като Южна Каролина, Джорджия и Мичиган, където позицията на президента е много мощна.

Няма да има телевизионни диспути на участниците в демократичните първоначални избори. Някои щати може даже да откажат да проведат почтено гласоподаване и автоматизирано да признаят Байдън за победител.

Формално те имат право на това. В края на краищата, едно от неписаните правила на американската политика е, че не би трябвало да предизвиквате настоящия президент на вътрешнопартийни първоначални избори.



Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън (cc) The White House

Въпреки това, това предписание в американската история от време на време е било нарушавано. През 1992 година да вземем за пример президентът Джордж У. Буш трябваше да се състезава с консервативния деятел Патрик Бюканън.

Но още по-показателни са 80-те години на предишния век, когато Джими Картър беше заставен да отвърне на първичните избори против офанзивите на Тед Кенеди.

Тази обстановка нормално символизира разединение в партията. И Буш-старши, сходно на Картър, загуби преизбирането си след конкурентни първоначални избори.

Байдън постоянно е именуван новият Картър, акцентирайки ниски рейтинги и доста провали в стопанската система и външната политика. Затова има особена символика в това, че Байдън беше провокиран от различен представител на семейството Кенеди.

И в случай че Робърт Кенеди може да получи забележителен резултат на първичните избори, да вземем за пример 15-20% от гласовете, тогава това ще разкрие надълбоко разделяне измежду демократите.

Облагодетелстван от подобен сюжет може да бъде Доналд Тръмп. Част от недоволните демократи от електората на Кенеди може да се причислят към него, като по този метод подсигуряват успеха на републиканците на президентските избори.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР