Около 300 души живеят в айтоското село Дрянковец. По-голямата част

...
Около 300 души живеят в айтоското село Дрянковец. По-голямата част
Коментари Харесай

Нов храм ще се строи в айтоското село Дрянковец

Около 300 души живеят в айтоското село Дрянковец. По-голямата част от тях са мюсюлмани, а останалите християни. Идеята там да бъде издигнат храм е подкрепена от всички хора в селото . Така се е случило и с гласуването в общинския съвет, който е дал безплатно терена за построяването на църквата. Катя Костадинова, която завежда „ Връзки с обществеността “ в община Айтос описа за Actualno.com:
”Взето е решение да бъде трансфериран безплатно теренът на който ще се строи църквата. На последното съвещание в края на месец февруари, общинските съветници трансферираха безплатно правото на благосъстоятелност. Това стана по молба на църковното настоятелство и по предложение на кмета на Айтос, с цялостно болшинство. Съветници от всички партии даже призоваваха от трибуната да се гласоподава за построяването на православната черква. “

Новата черква ще се назовава „ Св. Рождество Богородично “ и ще е на повърхност от 270 кв. метра . Тя ще бъде построена на мястото на остарелия храм, който е бил съборен през 60-те години на предишния век. От него е останал каменен дувар и дребна част от основите. Парите за градежа са от дарения и се събират от няколко години. В самодейността са се присъединили както ставрофорен иконом Ромил Негозов от църквата в Айтос, по този начин и кметицата на село Дрянковец Севие Пехливанова.
До края на месец април се чака строителството да стартира. Всички поданици на селото и близките обитаеми места, доста родолюбиви жители поддържат самодейността. Селото е едно от дребното в региона без храм и параклис. Това обаче ще се промени, с цел да могат православните християни да възпламенят свещ и да се помолят за здраве в своята нова черква.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР