Около 250 хиляди българи живеят в САЩ - по данни

...
Около 250 хиляди българи живеят в САЩ - по данни
Коментари Харесай

Българи в Америка по време на избори: Притеснения от размирици, Ню Йорк не е същият

Около 250 хиляди българи живеят в Съединени американски щати - по данни на Държавната организация за българите в чужбина.

" Основна тематика, която вълнува българите в Америка, е дали ще има безредици, откакто станат известни резултатите от президентските избори ", сподели пред БНР Светослав Козловски, който от март 2020-а година живее със фамилията си в Чикаго.

Днес стартира заключителната фаза на президентските избори. Битката е сред сегашния държавен глава Доналд Тръмп и главния му конкурент - претендентът на демократите Джо Байдън, който е любимец на социолозите.

По думите на Козловски българите, които са по-дълго в Съединени американски щати и имат наблюдаване върху политическите процеси, считат, че е мъчно да се планува изходът от вота, изключително поради очертаващата се висока изборна интензивност.

Отношението на двамата претенденти към стопанската система и към пандемията ще са определящи за гласоподавателите, предвижда Светослав Козловски.

Популярният в Съединени американски щати български художник Хубен Черкелов, чиито картини са със сюжети, взаимствани от парични знаци, живее в Ню Йорк и показа пред БНР, че мегаполисът не наподобява на себе си.

" Всичко е затворено. Представленията на " Бродуей " са анулирани до края на целия сезон, който е до началото на идващото лято. Туризмът в Ню Йорк също е фиктивен, а той беше 70 милиарда $ за година ", споделя той.

Според него Байдън не приказва за ред и правда, а обещанието на Тръмп за това притегля гласоподавателите да гласоподават за него.

" Тръмп непрекъснато приказва, че би трябвало да има ред и правда. Байдън за жалост не приказва за това.... Икономическата платформа е доста значима, тъй като хората се интересуват дали ще имат пари и издръжка, а Джо Байдън не споделя какво ще направи, споделя, че би трябвало да се затвори стопанската система ", разяснява българинът.

Черкелов показа, че е смутен от упованията за безредици в нощта след изборите.

За първи път американците са обзети от боязън, разяснява Клара Билгин, която е от София, само че през 1999-а година емигрира в Съединени американски щати, където приключва докторантура по политология в университета " Джонс Хопкинс " и сега работи в американската администрация.

" Дилемата здраве или стопанска система не е дуализъм. Двете тематики не са в спор ", съобщи тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР