Около 2,3 милиона служители ще получат право на ранно пенсиониране

...
Около 2,3 милиона служители ще получат право на ранно пенсиониране
Коментари Харесай

Страхотна новина за пенсионерите! Милиони 38-годишни с право...

Около 2,3 милиона чиновници ще получат право на ранно пенсиониране - без значение от възрастта, в случай че дават отговор на нужните условия. Това разгласи президентът Ердоган след съвещание на кабинета.

Условията за кандидатстване за ранно пенсиониране са следните: лицето би трябвало се е записало в системата за обществено обезпечаване до 7 септември 1999 година, като би трябвало да е приключено 5000-дневно заплащане на осигурителни награди. Жените би трябвало да са се осигрявали най-малко 20 години, а мъжете 25 години. Така даже дами на 38 години и мъже на 43 години, отговарящи на тези критерии, могат да бъдат пенсионери в Турция.

 DHA

Новината за ранното пенсиониране зарадва милиони работещи в страната и стана причина за големи опашки пред офисите на националната осигурителната компания за подаване на молби за пенсиониране. 

Правителството на Турция ще се наложи да задели минимум $13 милиарда, с цел да осъществя ранното пенсиониране на милиони жители в основната първа година, уточни почитан чиновник пред Блумбър. 

Сумата евентуално ще се усили през идващите години, защото се чака броят на чиновниците, които се възползват от решението, да нарасне до 5 милиона, разгласи служителят. 

 DHA

Правителството възнамерява също по този начин да предложи „ избавителен пакет “ на работодателите, които би трябвало да дадат трудово обезщетение на пенсионираните служащи съгласно закона. Общият бюджет на Турция за 2023 година планува разноски в размер на 4,47 трилиона лири ($230 млн.). Министерството на финансите отхвърли коментар пред медията.

Турция се приготвя за извънредно значимите избори следващата година, като страната форсира обществените разноски, в това число повишение на минималната заплата с 55% и даване на евтини заеми, обезпечени от държавното управление.

„ Решението за ранно пенсиониране ще наложи най-голямата тежест върху бюджета измежду решенията, взети през последните години “, съобщи пред Блумбърг Хакан Кара, някогашен основен икономист на турската централна банка и професор в университета Билкент в Анкара. „ Това ще има негативно влияние върху стопанската система на страната и инфлацията. “

Годишната инфлация в Турция е съвсем 85 на 100, 17 пъти по-висока от формалната цел на централната банка от 5%, значително произлизаща от разхлабената парична политика на централната банка. По гледище на Ердоган банката понижи главния лихвен % с 5 само че 100 тази година, макар че инфлацията пораства. Властите обаче чакат инфлацията в края на годината да намалее до към 65%. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР