Около 17 млн. души са били засегнати от дълъг Ковидпрез

...
Около 17 млн. души са били засегнати от дълъг Ковидпрез
Коментари Харесай

СЗО: 17 милиона случаи на дълъг Ковид в Европа

Около 17 млн. души са били наранени от дълъг Ковидпрез първите две години на пандемията в европейския район, съгласно Световната здравна организация.

Честотата на дългия Ковидрязко e повишена през 2020 година заради внезапното увеличение на случаите на ковид, изключително през втората половина на годината, когато се появиха мощно излъчените разновидности Делта и Омикрон.

В европейския район на СЗО, включващ 53 страни, моделирането открива, че дамите са два пъти по-склонни от мъжете да изпитат дълъг Ковид, който включва признаци като отмалялост с телесни болки и промени в настроението, когнитивни проблеми и зной. Рискът се усилва фрапантно измежду тези, които са претърпели тежък Ковид-19, изискващ болнично лекуване, като всяка трета жена и всеки пети са развили дълъг Ковид.

Като се има поради голямата тежест за физическото и психическото здраве върху живота на хората, СЗО прикани страните да влагат повече в битката с този осакатяващ синдром, оповестява " Политико ".

„ Данните акцентират незабавната нужда от повече разбори, повече вложения, повече поддръжка и повече взаимност с тези, които изпитват това положение ", съобщи Ханс Клуге, районен шеф на СЗО за Европа, на съвещание на Регионалния комитет на СЗО за Европа, което се организира в Тел Авив, Израел.

В партньорство с Long Коронавирус Europe, мрежа от асоциации на пациенти, СЗО Европа желае да види по-ясно докладване на случаите, повече проучвания на комплицираното положение и рехабилитация, учредена на доказателства.

Според моделирането на Института за здравни индикатори и оценка към Вашингтонския университет, през първите две години на пандемията в международен мащаб от дълъг Ковидса страдали близо 145 милиона души.

" Те не могат да продължат да страдат безмълвно ", споделя Клуге.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР