Около 150 са язовирите, които са в по-тежко състояние. С

...
Около 150 са язовирите, които са в по-тежко състояние. С
Коментари Харесай

Около 150 язовира са в лошо състояние

Около 150 са язовирите, които са в по-тежко положение. С прехвърлянето на собствеността на язовирите, които не могат да се стопанисват от общините и основаването на комерсиално сдружение за поддръжката им, неотложно ще стартира работа за премахване на нередностите по тези уреди, заяви министърът на стопанската система Емил Караниколов, представен от Българска телеграфна агенция.

Министърът сподели, че планове за средствата, нужни за поддръжката им, ще има откакто се разбере какъв брой язовира ще бъдат трансферирани към страната. По думите му единствено за язовир " Бели Искър " са нужни сред 30 и 60 млн. лв..

Караниколов чака на утрешното постоянно съвещание на Министерския съвет да бъдат разисквани предложенията за законови промени, свързани с предварителната защита и поддръжката на язовирите при сериозни обстановки. Сред предложенията за промени в Закона за водите са тези, свързани категоризацията на язовирите, със задължението за притежателите и операторите на оборудванията да приготвят спешни проекти.

Създава се държавно дружество, в което ще се трансферира собствеността на всички общински язовири, които не могат да се ръководят от тях заради липса на пари. Утре ще бъде опцията за основаване и на комерсиално сдружение, което, до момента в който се трансферира собствеността на язовирите, ще се занимава с това да поддържа язовирните стени и санитарно-охранителните зони. Засега предлагането е то да бъде или към икономическото министерството, или това да е структурата, която се занимава с бедствия и повреди, сподели министърът. Обсъжда се и опцията да има и сходно сдружение, което да поддържа проводимостта речните корита.

Засега, по отношение на концепцията да има отчисления от операторите в специфичен фонд за поддръжка на язовирите, министърът осведоми, че се обмисля вид избран % от наемите да са доход за този фонд. Като начало обаче ще се разчита на средства от държавния бюджет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР