Около 15% от учениците в страната учат онлайн, вместо присъствено

...
Около 15% от учениците в страната учат онлайн, вместо присъствено
Коментари Харесай

15% от учениците се обучават онлайн - при по-малко от 3% карантинирани деца

Около 15% от учениците в страната учат онлайн, вместо присъствено в класните стаи поради желанието на родителите им да 

Около 2,6% са карантинирани поради заболяване от Covid или контакт с болен човек. Разликите по места въпреки всичко са обилни - в Бургас те са пет %, а в Търговище - 10 пъти по-малко. 

Най-много болни възпитаници като безспорен брой има в София-град, въпреки че делът им по отношение на всички деца в учебно заведение е невисок - 2,24%. 

Карантинираните учители в страната са приблизително 3,6%, само че разликите по обособени области още веднъж са доста огромни - в Благоевград те са 8,5%, а в Търговище са малко над 1 на 100. 

Високият % на децата, които учат отдалечено поради отхвърли на родителите им да ги тестват или поради други здравословни съображения, е резултат от разделянето на обществото, разяснява акад. Николай Денков, министър на образованието.

" Едни родители желаят децата да са в клас, различен значителен дял споделят " Искаме да са извън ". Единственото, което можем да създадем, е да дадем свободата ", сподели още той. 

Денков изрази страдание, че няма задоволителни количества проби, с цел да може учениците да се изследват два пъти в седмицата вместо един път. 

" Това не значи, че тестването е ненужно - когато има (наличности) за два пъти, ще ги вършим два пъти. Дали имам вяра в тестванията? Дълбоко съм уверен, че това е една от ограниченията, които би трябвало да се употребяват. Няма нито една мярка, която да работи самичка ", сподели Денков. 

Само за последния месец броят на позитивните проби в учебните заведения се е нараснал съвсем 10-кратно, разгласи още министърът на образованието. 

Той изрази вярата си, че родителите и учителите ще се съгласят с предлагането на МОН за евакуиране на първия образователен ден за образователната 2022/2023 година с към 10 дни по-рано поради проблемите с изоставането от нужните познания. 

" Има доста тежък развой на струпване на тези дефицити, само че пандемията е нещо, което ние не избираме - тя се случва и би трябвало да решим кое е най-хубавото. Имаме схващане в държавното управление, че би трябвало оптимално да компенсираме с извънкласните форми, с цел да се социализират децата, с спомагателни занимания по спорт, с цел да компенсираме застояването у дома, с културни занимания, с цел да може децата да построяват обща просвета ", сподели още той. " Там, където има стимулирани деца и родители, те се оправят с натоварването. Но фактически има деца, при които има огромни проблеми. Затова методите би трябвало да са разнообразни ". 

Денков даде за образец положителната работа на група посредници, които са съумели да върнат към 90% от децата на едва образовани родители в учебно заведение с помощта на верния си метод.  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР