Около 15 на сто от руското общество знае истината за

...
Около 15 на сто от руското общество знае истината за
Коментари Харесай

Христо Грозев: 15% от руснаците знаят истината за политиката на Кремъл

Около 15 на 100 от съветското общество знае истината за политиката на Путин и Кремъл, така като тази каста следи излъчванията на възобновената в чужбина телевизия " Дождь ", достигаща до 10 млн. съветски фамилии, на Ютюб канала  " Популярная политика " на фондацията на Алексей Навални, наблюдаван от към 20 млн. руснаци и на други съветски публицисти, избягали отвън страната. Около 25 на 100 от руснаците наблюдават единствено официозния канал " Первий " и констелацията към него и са изцяло изгубени за истината. Останалата част от обществото в Русия се разделя на две групи.

Това съобщи журналистът от Bellingcat Христо Грозев по време на 18-та среща на българските медии по света, проведена от Българска телеграфна агенция, която тази година се организира в Казанлък. Грозев приказва пред участниците с видеовръзка. Както е известно, откогато Русия го разгласи за търсене, той обитава в Съединени американски щати.

" Едната от тези две групи претърпява същински когнитивен дисонанс, като тези хора периодичен се пробват да погледнат с половин око към източници на информация, които им дават друга визия за режима на Путин, само че не желаят да й повярват ", разяснява още Грозев. " В същото време те не са до дъно уверени, че страната им не ги лъже. Симптом за съществуването на такава група е, че в съветската версия на Гугъл - " Яндекс ", всекидневно се появяват търсения, които издават за съмнения по отношение на формалния разказ ", уточни той.

" Друга част от обществото е много по-узряла да види истината за режима в Кремъл ", разясни Грозев. Той посочи скорошно следствие на Bellingcat, обвързвано с новото потомство чиновници на ГРУ, наследили разкритите като некадърни остарели фрагменти на съветските секрети служби.

" Успяхме да получим достъп до пощенската кутия на един от младите в ГРУ. От неговата преписка излиза наяве, че се е записал на курс за психическа рехабилитация поради меланхолия. Оказва се, че жена му го напуснала дружно с децата. А го е напуснала точно поради цивилизационното разделяне, защото тя е съперник на войната, само че не обществен, а в своя приятелски кръг. Официално все още на никое място няма да се види, че тя заема антивоенни позиции, само че в това време е явно, че такива настроения има и те не са по никакъв начин слаби ", разяснява Грозев.

" В България обществото по-лесно се поддава на кремълската пропоганда и на операции заради желанието да чува положителни неща за Русия и нежеланието да се конфронтира, което се употребява от Русия ", сподели още Грозев.

Преди време той разгласи, че организацията му прави следствие за български медии и обществени фигури, които получават и транслират непосредствено подготвени известия от Москва, против което получават възнаграждение. „ Аз усещам за виновност, че не завършихме това следствие “, изясни Грозев. " По време на началния стадий на следствието стана ясно, че избрани дребни медии получават непосредствено подготвени материали, платени от кремълски институции. Не стигнах до огромни медии, може би такива няма, уповавам се да няма “, съобщи той. Преди време журналистът заяви, че изследванията са посочили, че една изпратена посредством македонски координатор публикация се популяризира в български уеб сайтове за суми сред 150 и 300 евро. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР