Около 12 хиляди птици са били умъртвени по хуманен начин

...
Около 12 хиляди птици са били умъртвени по хуманен начин
Коментари Харесай

Около 12 хиляди птици са били умъртвени в ловешко село заради птичи грип

Около 12 хиляди птици са били умъртвени по човечен метод в животновъден обект в ловешкото село Лисец поради птичи грип, съобщи шефът на Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ в Ловеч доктор Росен Федерчев.

Както Българска телеграфна агенция заяви, проби от националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт са удостоверили на 13 март съществуване на болестта " инфлуенца по птиците (H5) " във фермата.

По думите на Федерчев, подхванати са всички предписани ограничения от БАБХ. Незабавно е свикана регионалната епизоотична комисия, на която са участвали всички институции, имащи отношение по предпазването от разпространяване на болестта.

" Унищожени са безусловно всички птици във фермата ", сподели Федерчев и добави, че досега няма данни за други огнища в региона. Той уточни, че има подпомагане от всички институции, както и от притежателя на фермата с записаното заболяване. Птиците са били отглеждани за произвеждане на пачи черен дроб в месопреработвателни предприятия, главно за експорт. Според шефа на ОДБХ няма заплаха инфектирана продукция да е стигнала до потребителите.

Зам. регионалният шеф Илиян Тодоров съобщи, че се прави разчистване и стерилизация на обекта. Всички птици са умъртвени, съхраняват се в пространства и поетапно се изгарят, като процесът се чака да завърши до ден-два.

Населението е предизвестено за ограниченията, които се подхващат, уточни кметът на Лисец Пламен Върбановски. Той добави, че в селото към 100 души отглеждат птици. Уведомени са да гледат животните си в закрити пространства, да не ги изнасят отвън обитаемото място и да не продават от тях по пазарите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР