Около 10 астероида падат всяка година на Земята, като най-често

...
Около 10 астероида падат всяка година на Земята, като най-често
Коментари Харесай

Астероиди като коли летят към Земята

Около 10 метеорита падат всяка година на Земята, като най-често са с размерите на лек автомобил или ледник. Това разкриват от обсерваторията в Рожен, написа в. "България през днешния ден ".

Преди дни метеорит със силата на 5-килотонна бомба падна в южната част на Пуерто Рико. 10-метровото небесно тяло е било с размера на кола и е провокирало гърмеж при конфликта си със земята. За благополучие, при удара няма човешки жертви. Падането на метеорита е било планувано от астрономи, само че по никакъв метод не е било допустимо да му се противодейства.

"Всяка година на Земята падат приблизително сред 6 и 10 метеорита, които са с размерите на автомобил. Най-често падат в някой от океаните, тъй като те заемат над 70% от земната повърхнина. Затова и остават незабелязани за хората. Дали ще има подобен, който ще падне в някой град, няма човек на Земята, който може да ни каже занапред. Астероиди, които са с неопределена траектория, само че има възможност да се сблъскат с нашата планета, се назовават хазартни. Техният брой е към 2000 ", разяснява Никола Петров, шеф на обсерваторията в Рожен.

Непредвидимата траектория на метеоритите значи, че някой ден може да полетят и към България. Един от най-ярките случаи в последните години е метеоритният гърмеж над Челябинска област в Русия през 2013 година Мястото на удара е замръзнало езеро на един километър от град Чебаркул. Ранени са към 1200 души, най-много от счупването на стъкла от ударната вълна. От тях 46 са признати в болница, двама от които - в тежко положение. Нанесени са вреди на доста здания.

"Тези тела се движат напълно безредно и не можем да предскажем придвижването им, по тази причина не следва да се тревожим от обект, който има огромна възможност да изгори в атмосферата. Не си коства да се тормозим за нещо с размерите на автомобил. Всеки ден има жертви от произшествия - 1000 души умират на година единствено в България. Ние сме си основали мини война, а се тормозим, че нещо вероятно някъде може да падне и да ни убие ", изяснява още Петров.

По негови думи човешката цивилизация към момента няма ефикасни начини да спре голям метеорит, в случай че се е насочил към Земята.

"Ако хората знаят къде ще падне метеоритът, просто не би трябвало да са там. На този стадий ние не можем да противодействаме на нито един галактически обект, който се е насочил към нашата планета. Има хрумвания и планове, които в обозримото бъдеще - 10-15 години, може да бъдат осъществени ", прибавя шефът на обсерваторията в Рожен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР