Оказва се, че замърсеният въздух има сериозно негативно влияние върху

...
Оказва се, че замърсеният въздух има сериозно негативно влияние върху
Коментари Харесай

Замърсеният въздух причинява стерилитет


Оказва се, че нечистият въздух има съществено отрицателно въздействие върху репродуктивните качества на дамите. Конкретно, учени от Бостънския университет в Масачузетс считат, че нечистият въздух влияе на менструалния цикъл и е причина за нередовната менструация. Проблемът с нередовната менструация обаче не е изолиран, той е привързан с инфертилитет (репродуктивни проблеми), поликистозен овариален синдром и метаболитен синдром.

Заключението на учените се базира на проучване, измерващо въздействието на нечистия въздух върху здравето на девойки в пубертетна възраст, сред 14 и 18 години. Използвани са данните от огромно изследване за здравето по местоживеене и индикаторите за замърсяването на въздуха от системата за мониторинг на качеството на въздуха.

Докато обществото разяснява вредите на мръсния въздух върху белодробното и сърдечносъдовото здраве, това проучване демонстрира доколко репродуктивната ни и ендокринна система зависи от качеството на въздуха, който дишаме, споделя водещия създател на труда доктор Шрути Маалингея.

Менструалният цикъл е подвластен от хормоналната регулация, а нездравословните частици във въздуха, става известно, демонстрират хормонална интензивност, попадайки в организма и въздействат върху цялата ендокринна система.

Резултатите от това проучване са оповестени в journal Human Reproduction.

Замърсеният въздух покачва риска от съдбовен излаз поради заболяване на бъбреците, пикочния мехур и рак на дебелото черво, а освен на рак на белите дробове, документира различен сходен труд.

Проблемът е, че в нечистия въздух се намират канцерогенни и мутагенни субстанции, които оказват въздействие при развиването на систематични хронични възпалителни процеси, оксидативен стрес и ДНК увреждания, които могат да бъдат съдбовни след това.

Тепърва ще се учи връзката сред данните, само че факт е, че тя към този момент се намира.

Свързани публикации.. Лична отговорност ли е чистият въздух? 0 Мръсният въздух води до прибързано раждане 0 Европейската комисия ще съди България поради мръсния въздух 0

Проучване всред 600 000 души в Съединени американски щати за смъртността поради рак в резултат на дълготрайно излагане на прахови частици PM2.5, азотен диоксид (NO2) и озон (О3).

Те записват 43 000 случаи на гибел поради не-белодробно онкологично заболяване. Праховите частици

PM2.5 се свързват с съдбовен излаз поради рак на бъбреците и пикочния мехур, като на всеки 4,4 микрограма рискът пораства с 13-14 %.

Азотният диоксид се свързва с съдбовен излаз поради рак на дебелото черво, като на всеки 6,5 ppb, рискът скача с 6%.

Тези данни са поместени в journal Environmental Health Perspectives.

Намаляването на излъчванията на замърсяване на въздуха на световно и локално равнище са от основно значение за здравето на популацията и намаляването на разноските за лекуване.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР