Оказахме се първата страна, която повдига въпроса за помощ за

...
Оказахме се първата страна, която повдига въпроса за помощ за
Коментари Харесай

Демерджиев: България праща 4,5 т палатки, одеяла и спално бельо на Сирия

" Оказахме се първата страна, която повдига въпроса за помощ за Сирия пред Европейската комисия. "

Това сподели тази заран министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на авиобазата „ Враждебна “.

" Изпращаме 4,5 тона помощ, самолетът първо ще замине за Ливан, ще кацне в Бейрут, откъдето помощта ще стигне до Дамаск ", изясни още вицепремиерът, представен от Българска телеграфна агенция. 

Българската филантропична помощ ще бъде превозена с боен аероплан „ Спартан “.  Решението беше признато през вчерашния ден от Министерския съвет по предложение точно на Демерджиев.

На борда са натоварени 4,5 тона филантропична помощ от Българския Червен кръст –  палатки, 1680 одеяла и 504 комплекта спално долни дрехи и други, предоставени от Главната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ на Министерство на вътрешните работи. 

Клуб Z припомня, че на 8 февруари той организира диалог с Янез Ленарчич, европейски комисар по ръководство на рецесии, по време на който беше разискван този въпрос.


„ Уточнихме с него, че ние желаеме с изключение на да подпомогнем Турция, да подпомогнем и Сирия. Трудностите със Сирия идваха от това, че нямахме връзка нито със сирийското държавно управление, нито с тази част от страната, която не се управлява от сирийското държавно управление “, разяснява още Иван Демерджиев. 

По думите му Международната организация на Червения кръст е поела ангажимент от Бейрут помощта да доближи до нуждаещите се.

Ако задачата е сполучлива, България е подготвена да изпрати още помощ за засегнатите от земетресението региони, стана известно от думите на министъра.

По-късно денем със същия аероплан в България от Турция се чака да се приберат медицинските екипи от Военномедицинската академия, които в продължение на 10 дни оказваха помощ на потърпевшите в югоизточната ни съседка, потърпевша от мощното земетресение на 6 февруари. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР