Ожесточен спор в социалните мрежи и извън тях заради пилон

...
Ожесточен спор в социалните мрежи и извън тях заради пилон
Коментари Харесай

Емил Джасим за Рожен: Важни са нещата, които могат да ни обединят и какво ни прави нация

Ожесточен спор в обществените мрежи и отвън тях поради стълб с българския байрак. Планът е оборудването, високо 111 метра, да бъде намерено доникъде на юли на Роженските поляни. Пилонът ще бъде най-високият в Европейския съюз. Той се построява на терен частна благосъстоятелност, описа основателят Симеон Караколев.

„ За мен диалогът е по-широк – въпросът е какви са нещата, които могат да ни обединят и какво ни прави нация. Не съм срещу да има издигнато българско знаме някъде. Уча моите възпитаници, че има няколко съставния елемент, които ни вършат нация. Първият е общото ни минало. Следващият е общият език. Следващият – общите закони, общите правила. В случая този стълб е регистриран като преместваем обект ”, изясни Емил Джасим, историк и преподавател.

„ Пилонът идва на 11 елементи, може да се реалокира ”, удостовери Симеон Караколев, Фондация „ Наследство в бъдещето ”.

„ Моето терзание е доколко е спазен законът. Ако е преместваем обект, не би трябвало да има увреждане на земята. А доколкото разбрах, ще се излеят стотици тонове бетон. Това се случва доста покрай предпазена зона в планината ”, продължи Емил Джасим.

„ Химнът на нашето възобновление е „ Хубава си моя горо ”. Това е първа стъпка на родолюбието – запазване на природата ”, сподели Емил Джасим.

„ С какво се нарушава природата? На по-малко от 9 кв./м ще легне пилонът, бетонът е на 2 метра подземен, върху него има идеална тревна повърхнина ”, съобщи Караколев.  Той акцентира, че около поляната минава републикански път, по който се движат товарните камиони.

„ Този стълб е с първичен експлоатационен период 50 години. Инспектира се 1 път годишно. Ако след време има някакъв недостатък, разяждане, се подхваща едно боядисване. Такива уреди има на доста места, за тях няма поддръжка ”, съобщи Караколев.  

Той отговори и на въпросите за средствата.

„ На 1 ноември разгласих акцията пред вас. Тогава споделих, че ще е национална дарителска акция. Изпратили сме над 400 имейла на компании от разнообразни браншове. Не знаем кои са фирмите, които са дарили ”, сподели Караколев.

Той не знае дали БДЖ са дарявали. Накрая на акцията интернационална одиторска компания ще направи одит на средствата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР