Огромен пожар унищожи Националния музей на Бразилия. Няма загинали, но

...
Огромен пожар унищожи Националния музей на Бразилия. Няма загинали, но
Коментари Харесай

Пожар унищожи Националния музей на Бразилия

Огромен пожар унищожи Националния музей на Бразилия. Няма починали, само че вредите са огромни. Все още не ясни аргументите за пожара.

 © Българска телеграфна агенция
Пожарът лумнал след 20.00 часа локално време, когато музеят към този момент бил затворен. Стихията бързо се разразила и обхванала цялата постройка. Пламъците унищожили стотици скъпи експонати. Архивите на музея са изпепелени.
Сержо Кугланд, някогашен шеф на Националния музей на Бразилия: Това е загуба за целия свят. Музеят не може да бъде възобновен.

Музеят е основан преди 200 години и съхраняваше над 20 милиона експонати за историята на Бразилия и на други страни. Там беше изложена египетска сбирка, скелет на динозавър. Музеят пазеше и най-старият човешки фосил, открит в Бразилия.
- Работехме тук с разнообразни групи от света. Но в този момент всичко е изгубено.
В предишното музеят бил кралска резиденция. Той е бил учреден от португалския крал Жуау Шести и е отворил порти през 1818 година. Управата на музея упрекна управляващите, че не са отпуснали задоволително средства за модернизирането на постройката. През последните години музеят беше с орязан бюджет, което наложи и редуциране на личен състав.

Служители, учени и студенти се събират през днешния ден на митинг против държавната политика към музея. Демонстрацията ще бъде край опожарените остатъци.
 © Българска телеграфна агенция  © Българска телеграфна агенция  © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР