Ограничение в броя членове на политическите кабинети на министрите предлага

...
Ограничение в броя членове на политическите кабинети на министрите предлага
Коментари Харесай

Слагат таван на антуража на министрите: политическите им кабинети от максимум 17 души |

Ограничение в броя членове на политическите кабинети на министрите предлага вицепремиерът по ефикасното ръководство Калина Константинова в план за промени в Наредбата за използване на Класификатора на длъжностите в администрацията.

Сега числеността на политическия кабинет може да е до 5% от общата бройка на съответната администрация.

В плана е заложено тя да е най-малко 8 и най-много 17 души.

Политическият кабинет е организационна конструкция със съвещателни, контролни и информационно-аналитични функционалности, която подпомага министъра при определянето и провеждането на държавната политика в областта на неговите пълномощия, както и при публичното ù показване. В него наложително са включени заместник-министрите, началникът на кабинета, парламентарният секретар и ръководителят на звеното за връзки с обществеността, а в политическия кабинет на министъра на външните работи – и представител.  Задължение на политическия кабинет е да предлага на съответния министър стратегически цели, цели и решения, свързани с неговата подготвеност и да следи за тяхното осъществяване.

" С оглед обезпечаването на задоволително личен състав за осъществяването на тези задания НПКДА планува числеността на личния състав в кабинет на министър да е до 5 на 100 от общата бройка на администрацията. Тази наредба дава опция личният състав в политическия кабинет да доближава десетки щатни бройки при огромна бройка на съответното министерство. Поради това се предлага да се резервира настоящото процентно съответствие за политическия кабинет на министър по отношение на общата бройка на администрацията, като се дефинира и рамка за щатните бройки – не повече от 17 и не по-малко от 8. В тази рамка се включват и съветниците, специалистите и техническите сътрудници (...) Чрез определянето на горна граница за личния състав в политическите кабинети ще се ограничи опцията за голословно повишаване на числеността им. Същевременно въвеждането на минимална бройка на политическите кабинети ще подкрепи реализирането в цялостна степен на уговорките им в министерствата с дребна обща бройка ", написа в отчета си до Министерския съвет Константинова.

Потенциалният резултат на смяната е ограничение на опцията за увеличение на числеността на личния състав в политическите кабинети с 98 щатни бройки.

Тя ползва и информация, която демонстрира, че нито едно министерство няма да бъде наранено при въвеждането на горна граница от 17 щатни бройки, защото в нито едно политическият кабинет не е толкоз многочислен. При долна граница от 8 щата 4 министерства ще могат да усилят числеността на кабинетите си - в Министерството на туризма с 3 щатни бройки, в Министерството на културата - с две, в министерствата на опазването на здравето и на младежта и спорта - с по една.

С измененията се предлага и още една смяна, която е в Комисията за контролиране на известията. Предвижда се основният шеф на основна дирекция в КРС да бъде подпомаган от заместител основен шеф. Според Константинова по този начин ще се усъвършенства организацията на реализираните действия и успеваемостта на реализирания от КРС надзор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР