Ограничаването на глобалното затопляне, премахването на неравенствата между държавите и

...
Ограничаването на глобалното затопляне, премахването на неравенствата между държавите и
Коментари Харесай

Гутериш: Изменението на климата е сериозна заплаха, човечеството не действа бързо

Ограничаването на световното стопляне, премахването на неравенствата сред страните и хората, гарантирането на правата на дамите и преразпределянето на финансови запаси са първите стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати за реализиране на стабилно развиване на планетата, разяснява генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш пред ТАСС на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург.

" Много ясно обрисувах позицията си, а точно, че изменението на климата е сериозна опасност за всички нас и че не действаме задоволително бързо, с цел да му се противопоставим ", изясни ръководителят на международната организация.

" Ние губим това съревнование. Но същите специалисти демонстрират, че към момента е допустимо да се ограничи световното стопляне до 1,5°C до края на този век, в случай че предприемем фрапантни ограничения. Следователно имам намерение да продължа да диря такива ограничения ", добави той.

" Необходимо е да се преодолее възходящото неравноправие както сред, по този начин и в границите на страните, тъй като съществуването на неравноправие води до понижаване на доверието и утежнява възприятието за неправда. Глобализацията разреши на доста хора да излязат от бедността, само че този развой не е еднообразно потребен за всички: бедните и уязвимите пластове на популацията заплащат преди всичко ", изясни генералният секретар на Организация на обединените нации.

" Освен това, заради растежа на популацията и степента на урбанизация в страните от световния район, Южна Африка, инфраструктурата и енергийните доставки ще продължат да порастват с големи темпове ", добави Гутериш.

Според него, към 60% от градските квартали, които се планува да бъдат издигнати до 2030 година, към момента следва да бъдат издигнати. Генералният секретар на Организация на обединените нации също по този начин уточни нуждата от повече старания за гарантиране на правата на дамите и девойките.

" Все още не сме съумели да реализираме всички цели, които сме си сложили, също така напъните ни постоянно се сблъскват с опозиция, а в някои случаи виждаме и увеличение на неравенството сред половете ".

И най-после, належащо е " да се преразпределят наличните финансови запаси предвид на задачите за стабилно развиване и да се обезпечи приток на трилиони, нужни за осъществяване на програмата за интервала до 2030 година ", изясни Гутериш.

" Ще продължа да предизвиквам дейности в тази посока ", разяснява генералният секретар на Организация на обединените нации. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР