Огънят, пламнал след първия взрив в събота вечерта, обхванал две

...
Огънят, пламнал след първия взрив в събота вечерта, обхванал две
Коментари Харесай

Мощни експлозии в газостанция край Букурещ, един загина, десетки са ранените

Огънят, горящ след първия гърмеж в събота вечерта, обхванал две цистерни и близка къща. В резултат бяха евакуирани хората в радиус от 700 метра, а основният път, минаващ около бензиностанцията с колонки за зареждане на коли с полутечен петролен газ (пропан-бутан), бе затворен за придвижване.

Втората детонация отекнала, откакто пожарни коли към този момент били пристигнали на място, поради което 26 огнеборци са ранени.

Повечето от потърпевшите са пожарникари и чиновници на други служби, изпратени на място. Пожарът към този момент е локализиран, като продължава гасенето на останалите огнища.

Разследването на тежкия случай бе поето от румънския основен прокурор Габриела Скутя.

В Букурещ министър председателят Марчел Чолаку привиква незабавно съвещание на спешен щаб през нощта.

" Ранените в тежко положение са настанени в една от букурещките лечебни заведения. Беше задействан Европейският механизъм за гражданска отбрана. Четирима от потърпевшите съвсем несъмнено ще бъдат трансферирани в лечебни заведения в Италия и Белгия. Опитваме се да спасим живота на колкото е допустимо повече хора ", добави Марчел Чолаку, министър-председател на Румъния, оповестява Българска национална телевизия.

Дори и след втората детонация пожарът продължава да бушува, а заместник-министърът Раед Арафат предизвестява, че има заплаха от още детонации на място поради цистерните на бензиностанцията.

Президентът Клаус Йоханис назова случилото се покруса и прикани за бързо следствие, което да откри дали е имало нарушаване на разпоредбите, с цел да се предотвратят сходни нещастия в бъдеще.

25 коли на противопожарната работа са пристигнали на място за потушаване на огъня. Осем души са били интубирани, откакто са претърпели тежки изгаряния, съгласно данните на здравното министерство.

Снимка: БТА

По-рано заместник-министърът на вътрешните работи Раед Арафат, който управлява отдела за изключителните обстановки, предизвести, че има заплаха от още гърмежи.

По думите му заплаха съставлява трета цистерна на мястото на случая.

" Почти несъмнено четирима от ранените ще бъдат превозени в лечебни заведения в Белгия и Италия ", съобщи министър председателят на Румъния Марчел Чолаку след изключително съвещание на образувания спешен щаб.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР