Официално: В тази богата страна над три четвърти от хората живеят в крайна бедност

...
Когато чуем за Венецуела, през последните години обикновено си представяме
Коментари Харесай

Когато чуем за Венецуела, през последните години обикновено си представяме неща като хиперинфлация, национализация, бедност, корупция, обезценена валута и масова емиграция. Някога проспериращата държава, член на ОПЕК, не спира да затъва.

Световните агенции цитират данните от ново национално проучване, според които броят на венецуелците, които живеят в крайна бедност и нищета вече е покъртителните 76,6 на сто.

Това са цели три четвърти от населението на страната. За сравнение, миналата година тези хора са били 67,7%.

Финансовият колапс на латиноамериканската държава продължава за седма поредна година и нищо не подсказва, че скоро ще свърши.

Новото национално проучване на условията на живот обхваща периода 2020-2021 г. и е проведено от изследователи от Католическия университет UCAB.

Именно то е установило, че от 28-те милиона жители на страната, 76,6% живеят в крайна нищета.

Тоест, увеличението е с близо 10% за период само от една година. Докладът приписва това както на пандемията, така и на непрестанния недостиг на гориво - основна пречка на заетостта.

Международни наблюдатели, цитирани от NBC, подчертават, че освен загубата на покупателна способност, липсата на заетост е довела до скука и апатия сред хората. А много от тези, които все пак работят, го правят за минимална заплата, която в момента е в размер на около 3 щатски долара.

Правителството на президента Николас Мадуро често обвинява санкциите на САЩ за бедите на страната, но повечето световни експерти приписват неспиращата криза в именно на неговото управление.

А ако говорим за бедност, изчислена според нивата на доходите, хората, които попадат в тази графа са 94,5%. Цифра, сравнима с изключително малко места по света.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР