Очите са прозорецът/огледалото на човешката душа.Очите никога не лъжат.Пази я

...
Очите са прозорецът/огледалото на човешката душа.Очите никога не лъжат.Пази я
Коментари Харесай

10 невероятни факта за очите и зрението

Очите са прозорецът/огледалото на човешката душа. ”
Очите в никакъв случай не лъжат. ”
Пази я като зеницата на окото си. ”

И още безчет поговорки и изрази можем да открием в националното, в художественото творчеството, в Стария завет, свързани с този хубав и необхватен орган – окото.

1. Окото е шедьовърът на еволюцията

То е вторият най-сложен орган в тялото след мозъка. Окото е кухинен орган със комплицирани анатомични и функционални взаимоотношения и лично налягане. То съдържа всички типове тъкани. Има основна роля в диагностиката, лекуването и предотвратяването на редица болести.

2. Очите са извор за ентусиазъм в изкуството

В литературата най-често са описвани като „ огледало на човешката душа ”. Освен че разкриват откровеност, неистина, просветеност, наслада, горест, също по този начин придават смисъл на казаното от нас. Окото на Хор е един от най-разпознаваемите знаци, носен доста постоянно като талисман за предотвратяване от зло или „ зли очи “. Хор е провидение и първият фараон на Египет. В продължение на 80 години той води война със Сет, който е господ на гръмотевиците, войната, хаоса. Преди да го убие, Сет вади лявото око на Хор. Така „ окото на Хор “ става знак на успеха на положителното зад злото.

3. Зеницата е диафрагмата за светлината

Съдържа най-контрактилните мускулни нишки, които трансформират дължината си от 80 до 100 пъти.

4. Роговицата е част от външната обвивка на окото

Тя е гладка, лъскава, транспарантна и доста сензитивна. Изпълнява защитна роля за окото и е изключително значима като най-силният оптичен детайл на окото. Тя е най-чувствителната част на окото. Роговицата е единствената тъкан в човешкото тяло, която не съдържа кръвоносни съдове.

5. Светлинна акомодация

Окото има изключителни благоприятни условия за светлинна акомодация – смяна на светлочувствителността до 500 000 пъти.

6. Зрителният акт

… е обвързван с активиране на 2/3 от мозъчната кора. Включени са както зрителната памет, по този начин и емоционално-зрителната памет.

7. Слепотата

Основните аргументи, на които може да се дължи слепотата в света могат да бъдат: катаракта, диабет, непълнота на витамин А, контузии, глаукома, наследствени или вродени болести.

 10 невероятни обстоятелството за очите и зрението

8. Трансплантация на роговица

Владимир Петрович Филатов (15 февруари 1875 година – 30 октомври 1956 г.) е съветски офталмолог и хирург, най-известен с развиването на тъканната терапия. Той вкарва метода за трансплантация на роговица и опазване на присадките от очите на мъртвец. Той основава Института по очни заболявания и тъканна терапия в Одеса, Съветски съюз (днес Украйна).

9. Златната обица

Някои пирати вярвали, че носенето на златна обица усъвършенства или даже лекува неприятното зрение. Те считали, че благородните метали в обицата имат вълшебен и лечебни сили.

10. Заболяванията

80% от очните болести по света могат да бъдат предотвратени (60%) или излекувани (20%).

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР