Очаквано в сряда служебното правителство предложи на президента да подпише

...
Коментари Харесай

Правителството се опитва да вземе контрола над ДАНС от ГЕРБ

Очаквано в сряда служебното държавно управление предложи на президента да подпише декрет за освобождението на ръководителя на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) Димитър Георгиев. Мотивът за освобождението му е накърняване на престижа на службата, а пред медиите служебният министър председател Стефан Янев изясни: " С държанието си този ръководител сътвори казус, с което накърни престижа на службата и сътвори съображение да се счита, че дейностите му са политически насочени ".

Актът на кабинета е разумно разследване от два огромни абсурда в бранша, разиграли се през последните 10 дни, малко след встъпването на служебния кабинет. Първият бе разкритието, направено от служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, че службите са се самообезглавили, защото шефовете на ДАНС и Държавна организация " Разузнаване " (ДАР) са излезли в нескончаем неплатен отпуск до началото на септември. Вторият последва изказванието, направено първо от съпредседателя на " Демократична България " Атанас Атанасов и доказано от Рашков, че ДАНС и други служби са подслушвали политици от опозицията.

Кабинетът предлага на президента да назначи за нов ръководител на организацията Пламен Тончев, който оглавява териториалната дирекция " Национална сигурност " в Кюстендил от 2020 година насам.
В координиран отпуск за мандата на служебния кабинет
Още в първите дни на служебния кабинет вицепремиерът и вътрешен министър ", защото ръководителите на три от главните служби са в нескончаем отпуск, явно в съгласие.

По-късно от пресцентъра на Министерския съвет прецизираха, че ръководителят на ДАР Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май до 5 септември в това число, ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май до 6 септември в това число, а ръководителят на ДАТО Цветан Китов е в заплатен отпуск за образование - от 5 май 2021 година до 21 май 2021 година в това число. Това може да стане единствено с позволение на предходния министър ръководител Бойко Борисов, защото тези длъжностни лица са на директно послушание на премиера, посочи Рашков.

На първата среща с премиера Янев предходната седмица отидоха техните заместници, само че откакто абсурдът закупи обществени измерения, шефовете на ДАР и ДАНС Атанасов и Георгиев персонално занесоха в Министерски съвет молби за преустановяване на отпуските си. Те желаеха среща с премиера, само че той не ги одобри под претекст, че е ангажиран и такава среща не е била планувана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР