Очаква се през май лидерите на страните от Г-7, а

...
Очаква се през май лидерите на страните от Г-7, а
Коментари Харесай

Лидерите на Г-7 ще обсъдят глобални правила за криптовалутите

Очаква се през май водачите на страните от Г-7, а точно Япония, Съединените щати, Обединеното кралство, Канада, Франция, Германия и Европейския съюз да очертаят световна тактика за съдействие в региона на цифровите активи.

Според отчет на Kyodo водачите ще обсъдят по-строги регулации за криптовалутите в международен мащаб, с цел да се увеличи прозрачността, да се ускори отбраната на потребителите и да се преодолеят евентуалните опасности за международната финансова система. Тази година срещата на върха ще се организира в Хирошима.

Настоящи разпореждания за криптовалутите в страните от Г-7

Сред страните от Г-7 – Япония към този момент контролира криптовалутите, а Европейският съюз ще вкара своя правилник за пазарите на крипто активи (MiCA) през 2024 година Обединеното кралство последователно създава своята рамка, като в неотдавна въведените данъчни формуляри има специфична категория за крипто активи и проекти за цифров паунд. Канада третира цифровите активи като скъпи бумаги, а Съединените щати понастоящем ползват съществуващите финансови регулации към криптовалутите, като някои чакат регулаторна рамка от законодателите през идващите месеци.

Паралелни старания за реализиране на стандарти за цифровите активи

Освен страните от Г-7, други световни организации поставят паралелни старания за стандарти за цифрови активи. Съветът за финансова непоклатимост (СФС), Международният валутен фонд (МВФ) и Банката за интернационалните разплащания (БМР), групата на 20-те най-големи стопански системи в света, известни под общото название Г-20, оповестиха през февруари по време на среща в Бенгалуру , Индия, че ще работят по рекомендации по отношение на регулирането, наблюдението и надзора на световните постоянни монети, дейностите и крипто пазарите, които ще бъдат показани до юли и септември.


 


Позиция на МВФ във връзка с криптовалутите

През февруари МВФ разгласява проект за деяние във връзка с крипто активите, като прикани страните да отстранен статута на криптовалутите като законно платежно средство. Въпреки това МВФ се застъпи в интерес на концепцията държавните управления да одобряват по-широко контролиране на крипто активите и работи върху оперативно съвместима платформа за цифрови валути на централните банки (CBDC), която да свързва голям брой световни CBDC и да дава опция за трансгранични транзакции.

Като цяло световният напън за крипто контролиране продължава, а страните отделят време за създаване на своите рамки, като в същото време работят в посока на съдействие и стандартизация.

Страните от Г-7 и други световни организации се стремят да покачат прозрачността, да обезпечат отбрана на потребителите и да се оправят с евентуалните опасности за световната финансова система.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР