Очаква се добавеният капацитет за възобновяема енергия да нарасне с

...
Очаква се добавеният капацитет за възобновяема енергия да нарасне с
Коментари Харесай

МАЕ: Възобновяемите мощности в света ще се увеличат с една трета през тази година

Очаква се добавеният потенциал за възобновима сила да нарасне с една трета през актуалната година с помощта на по-силните държавни политики и опасенията за енергийната сигурност, стимулиращи внедряването на повече чиста сила, заяви в четвъртък Международната организация по енергетика (МАЕ).

В своя обновен отчет за пазара на възобновима сила МАЕ показва, че прибавянето на възобновими мощности в международен мащаб ще скочи със 107 гигавата (GW) - най-голямото нарастване до момента като безспорна стойност - до повече от 440 GW през 2023 година,, съобщи БНР с позоваване на Ройтерс.

За 2024 година общият световен потенциал на възобновима електрическа енергия ще нарасне до 4500 GW, което се равнява на общата енергийна мощ на Китай и Съединени американски щати взети дружно.

" Слънчевата и вятърната сила са в основата на бързото разгръщане на новата световна енергийна стопанска система ", означи изпълнителният шеф на МАЕ (IEA) Фатих Бирол и добави:

" Тази година светът е подготвен да добави рекордно огромно количество възобновими енергийни източници към електрическата ситема – повече от общия енергиен потенциал на Германия и Испания взети дружно. "

В Европа растежът на възобновимата сила е в основата на отговора на единния блок на енергийната рецесия след войната в Украйна. Новите ограничения също по този начин оказват помощ за доста увеличение на потенциалите на Съединени американски щати и Индия през идващите две години.

В същото време се чака Китай да образува близо 55% от световните нараствания на потенциала за възобновима сила през 2023 година и 2024 година, означи МАЕ.

Добавянето на слънчеви фотоволтаични мощности ще съставлява две трети от тазгодишното нарастване на възобновимата сила, като се чака тези мощности да продължат да нарастват през 2024 година Високите цени на тока подтикват по-бързия напредък на слънчевите фотоволтаици, разположение на покривите, се споделя още в отчета.

Предвижда се и прибавянето на потенциал за вятърна сила да нарасне с съвсем 70% през 2023 година по отношение на година по-рано заради завършването на планове, които бяха забавени от Covid рестриктивните мерки в Китай и от проблеми с веригите на доставки в Съединени американски щати и Европа.

Според МАЕ обаче, по-нататъшният напредък през 2024 година ще зависи от това дали обособените държавни управления могат да обезпечат по-голяма политическа поддръжка за справяне с провокациите във връзка с разрешителните и проектирането на търгове за потенциал, се прибавя в отчета.

Необходими са също по този начин повече вложения в надграждане на мрежите за консолидиране на по-големи размери възобновими енергийни източници в енергийните системи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР