Очаква се дълъг период на ниски лихви, коментираха банкери. Тази

...
Очаква се дълъг период на ниски лихви, коментираха банкери. Тази
Коментари Харесай

Какви капани крият ниските лихви по кредитите

Очаква се дълъг интервал на ниски лихви, разясниха банкери. Тази „ лихвена зима " ще е съществено предизвикателство за огромните западни банки. Ниските лихви размиват преценката за кредитния риск, което в един миг може да докара до рецесия, предизвестяват още финансисти.

При жилищните заеми се вижда наклонност на спад, пикът е бил през 2009 година, когато лихвеният % е бил съвсем 10, през 2019 година той е достигнал стойности от 3,2%.

„ При потребителските заеми пикът е през 2009 година, тогава той е бил 13,34%. След това има гладко намаление и сега приблизително са към 6,3%. Това са историческо ниски проценти ”, изясни Стойне Василев, финансов специалист и съветник, представен от bTV.

Средният лихвен % при бързите заеми обаче доближава 50%. Финансистът посочи, че това е таванът, който е избран със закон за потребителски заем.  „ Моите наблюдения демонстрират, че множеството сдружения употребяват тавана, а някои даже го надвишават. Тези небанкови финансови институции си имат своите клиенти и се надявам те да схващат рисковете ”, сподели още Василев.

Статистиката за тъй наречените „ неприятни ” или необслужвани заеми демонстрира, че те също са намалели. Приема се, че здравословното равнище за тях е до 4%, у нас те доближават малко над 7%. С тези данни България попада в топ пет на страните с необслужвани заеми. Понижаването на този индикатор е едно от изискванията за влизането на страната ни в Еврозоната.

При ипотечен заем от 100 хиляди лева, сега месечната вноска е малко над 560 лева, при възможна финансова рецесия, тя ще се повиши на  722 лева или с 28% повече.

Рефинансирането или обединяването на няколко заема в един е вид, който клиентите все по-често избират, твърди кредитният съветник Диана Караколева. От една страна по този начин е допустимо да бъде намалени  месечните вноски, а от друга – да се изтегли различен по-голям заем.

Според кредитни консултанти, разновидността с рефинансирането е добър и при хора, изтеглили така наречен бързи заеми, които също могат да ни вкарат в спиралата на длъжниците.

„ Когато приказваме за лихвени проценти – те не са нещо самостоятелно в развиването на стопанската система. Трябва да се съобразяваме с инфлацията, обстановката с натрупването на депозитна маса и търсенето на заеми ”, сподели проф. Гарабед Минасян финансист, някогашен член на УС на Българска народна банка.

Експертът съобщи, че депозитите порастват, а повода е, че обществото избира да икономисва. „ Когато човек не е сигурен в бъдещето, той държи парите си. Това обаче задържа нашето икономическо развиване, то е най-ниско за всички някогашни социалистически страни, които в този момент са членки на Европейски Съюз ”, разяснява Минасян.

Източник: bTV
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР