Обясненията на руснаците, заподозрени за опита за убийство на бившия

...
Обясненията на руснаците, заподозрени за опита за убийство на бившия
Коментари Харесай

Гардиън: Изявата на заподозрените в опита за убийство на Сергей Скрипал не изясни нищо

Обясненията на руснаците, обвинени за опита за ликвидиране на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал в Солсбъри, дават отговор на някои въпроси, само че повдигат също толкоз нови, написа английският в. "Гардиън ".

Александър Петров и Руслан Боширов настояват, че толкоз мощно са желали да прегледат катедралата в Солсбъри, че са посетили града през два следващи дни. Двамата споделят, че на 3 март, когато съгласно английските управляващи те са проучвали терена, са били принудени да се върнат в Лондон поради снега. Снимки от локални вестници обаче демонстрират, че локални поданици се придвижват без особени усложнения. Двамата са били на по-малко от километър и половина от катедралата, само че споделят, че не са съумели да я посетят през този ден.

Двамата признават, че на идващия ден може да са били наоколо до дома на Скрипал по времето, когато в дома му е импортирано нервнопаралитичното вещество "Новичок ", макар че къщата му е на към три километра от катедралата и не е даже покрай другите забележителности, които те споделят, че са желали да посетят, в това число най-старата част на града. През този ден обаче най-старата част на града е била затворена и няма фотоси на двамата от наблюдателни камери в катедралата или покрай нея. Освен това Александър Петров и Руслан Боширов са посетили кафене и парк. Парк в центъра на Солсбъри беше затворен, откакто двама британци се отровиха с нервнопаралитичното вещество "Новичок " при започване на месец юли, напомня в. "Гардиън ".

Дори интервюиращата ги журналистка от съветската медия не изглеждаше уверена - само че изявлението повтаря един рефрен, който се повтаря във всички отговори на Кремъл на обвинявания от чужбина за осъществени от Москва нарушавания: "руснаците са жертви, а не виновници ", акцентира в. "Ню Йорк таймс ". Боширов и Петров дадоха изявлението си едвам откакто в сряда съветският президент Владимир Путин направи изказване, с което ги разгласи за почтени и ги прикани да обяснят своя вид за събитията. По-рано съветски представители отхвърлиха да познават двамата мъже и даже намекнаха, че английските управляващи са ги измислили, с цел да разпалват антируска нервност.

Британските управляващи настояват, че двамата са внесли в страната нервнопаралитичното вещество Новичок в шишенце с дамски парфюм. Боширов обаче уточни, че няма метод двама хетеросексуални мъже да преминат през митницата с дамски парфюм, без да бъдат тествани. Редакторката на "Россия сегодня " Маргарита Симонян ги попита косвено дали са хомосексуалисти и по-късно повдигна въпроса още веднъж. Ако се окаже, че Петров и Боширов са гейове, съветската аудитория не би повярвала, че те са чиновници на военното разузнаване ГРУ, както твърди Лондон, акцентира в. "Ню Йорк таймс ".

Френският в. "Либерасион " дефинира изявлението на двамата обвинени като "Лош скеч ". Двамата се държаха като участници в интервенция по дезинформация, чиято цел не е изключително ясна, написа в. "Либерасион ", цитирайки съветския публицист от телевизия "Дожд " Олег Кашин, съгласно който цялото изявление е на първо място признание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР