Обвинителният акт срещу уволнената от Софийския градски съд (СГС) Румяна

...
Обвинителният акт срещу уволнената от Софийския градски съд (СГС) Румяна
Коментари Харесай

Делото срещу Ченалова окончателно е върнато на прокуратурата

Обвинителният акт против уволнената от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова ще би трябвало да бъде преправен от прокуратурата и отначало да бъде импортиран в съда, оповестява " Правен свят ". Определението е на състав на Софийския апелативен съд, с което е доказано определението на първоинстанционния правосъден състав по делото.

Ченалова беше изправена пред съда за обвинявания за длъжностно и документно закононарушение. Според държавното обвиняване нарушаванията са по дело на " ОЕТ - Обединени Енергийни търговци " ЕООД против НЕК, а действията са осъществени от съдийката за да набави полза за себе си.

Съдът установи, че прокуратурата е обвинила Ченалова за това, че не е изпълнила служебните си отговорности и в същото време ги е нарушила. Според съда това води до вътрешно несъгласие на обвинителния акт и Ченалова не може да разбере в какво е упрекната, защото неизпълнението на отговорности значи, че е подбудено от нейно безучастие, до момента в който нарушаването на служебно обвързване допуска дейни дейности, с които Ченалова да е нарушила посочените правила.

Тези констатации са доказани и от втората правосъдна инстанция. От определението на САС излиза наяве, че съгласно прокуратурата не е нужно да се проучват настрана дадени елементи от обвинителния акт, а да се изследва и преценя в целокупност, написа още " Правен свят ". 

" Констатациите на съдията-докладчик за неизясненост и неправилност на обвиняването не са лишени от основателност, както настояват представителите на държавното обвиняване, защото фактически, както в обстоятелствената част на обвинителния акт, по този начин и в диспозитива му се съдържат несъгласия и грешки по отношение на дефинираното обвинение…Съдията-докладчик вярно е отчел, че при описанието на обособените действия, които са включени в границите на продължаваното закононарушение, прокуратурата е следвала тъкмо и съответно да опише, какво тъкмо нарушаване е направила обвинената или по какъв начин е бездействала ", се споделя в определението на САС, в което апелативните съдии се съгласяват и с останалите доводи на градския съд.

Делото против Ченалова беше прекъснато и през февруари, когато арбитър Вера Чочкова от Софийски градски съд реши, че въобще не става дума за закононарушения, тъй като дейностите на някогашната съдийка са попадали в обсега на функционалния ѝ имунитет. След това САС анулира разпореждането и сподели, че дело би трябвало да има. При повторното систематизиране то се падна поредно на съдиите Величка Маринкова и Мирослава Тодорова, само че те се водиха.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР