Общуването е основният акцент за бъдещето на финтех индустрията. Това

...
Общуването е основният акцент за бъдещето на финтех индустрията. Това
Коментари Харесай

Момчил Еленков, Rakuten Viber: Бъдещето на финтех е в комуникацията

Общуването е главният акцент за бъдещето на финтех промишлеността.

Това съобщи Момчил Еленков, световен шеф „ Бизнес развиване и финтех “ в Rakuten Viber по време на форума Digital Trends 2023, проведен за поредна година от Sportal.bg и Profit.bg.

Всеки стадий във финтех промишлеността е обвързван с метода, по който използваме технологията с изкуствен интелект, с цел да поддържаме връзка, изясни той и уточни няколко образеца.

„ Наскоро мой сътрудник в Съединени американски щати трябваше да извърши доста характерен разбор на данни. Видях, че той не се оправя първоначално. Сетих се за един съответен програмен продукт, по тази причина вместо да му звъня късно вечерта и да му изяснявам в дълъг диалог какво би трябвало да направи, се самозаписах, обнових данните и цялото резюме от видеото ми най-после беше генерирано от AI. Изпратих го на сътрудника и сега докладът му се обновява без никакви старания, тъй че си спестих най-малко 3 часа изгубено време “, изясни Еленков.

Изкуственият разсъдък навлиза даже в надпреварите от Формула 1, където инженерите разчитат на AI модели, за данните от радарите, навлиза и в хеджфондовете, където проучва и предвижда резултатите за вложителите.

По думите на Момчил Еленков, бъдещето принадлежи на суперприложенията.

Какво е SuperApp?

Това е приложение, което икономисва време и пари, или и двете на потребителя.

Някои стартират от заплащането, други от връзката, трети – от споделеното пътешестване, изясни Еленков.

Индустрията сочи, че до 2027 година половината от популацията по света ще употребява суперприложения, добави той.

Потребителят е в центъра – приказваме за заплащания и разнородни функционалности на едно място. Палитра от услуги, според от главния бизнес модел.

Финтех решението във Viber е вграден мобилен портфейл, а от тази година компанията към този момент създава и взаимен план с OpenAI, притежател на ChatGPT.

Какво можем да чакаме в този вид суперприложения – асистенти с неестествен интелект; детектор за изкуствен интелект, който би могъл да ни помогне да разберем с кого другарство – кой е от другата страна (напр. гласов чатбот), или разкриване на злонамерена връзка в писмена форма; разчитане на настроението на отсрещната страна; систематизирания от чат групи (напр. рождения ден на детето в фамилната група); делене на плащания; различаване на индивида и неговата роля при даване на финансови услуги; вложение на персонални финанси благодарение на AI помощник.

В умозаключение, можем да създадем три съществени извода:

„ Бъдещето на финтех е тясно обвързвано с връзката. Суперприложенията вършат общуването по-удобно. Изкуственият разсъдък е лепилото, което ги държи дружно “, съобщи в умозаключение Еленков.

 

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР