Общото събрание на съдиите в РС – Варна по приемане

...
Общото събрание на съдиите в РС – Варна по приемане
Коментари Харесай

Районен съд – Варна отчете дейността си за изминалата 2020 г.

 Общото заседание на съдиите в районен съд – Варна по приемане на годишния регистриран отчет и разбора за активността на съда през 2020 година се организира посредством видеоконферентна връзка, оповестиха от пресслужбата на съда.

Административният началник на съда – Магдалена Давидова – Янева проучва правораздавателната активност през годината, кадровата и осведомителна обезпеченост, присъщите особености и новите трендове в работата на магистратите. В динамичната и белязана от пандемията 2020 година, третият по величина първоинстанционен съд в страната  адаптира активността си съгласно противоепидемичните ограничения, като макар обективните ограничавания, съумя да обезпечи естественото протичане на правораздавателния развой, при опазване на обичайната положителните за съда индикатори за срочно разглеждане на делата и качество на правосъдните актове.

Като цяло новопостъпилите каузи в съда през 2020 година са по-малко спрямо 2019 година Общият брой на гражданските и наказателни каузи за отчетния интервал е 22 221 броя, при над 27 000 за предходния. Положителен знак по повод бързината на правораздаването е броят на завършените каузи в съда, който през актуалната година e по-голям от броя на постъпилите.   Натовареността на магистратите в районен съд – Варна остава забележителна и продължава да е над междинната за страната, като  действителната натовареност на един  арбитър приблизително на месец е към 45 каузи за разглеждане.    

През 2020 година бяха усъвършенствани и доста разширени опциите за застраховане връчването на бумаги и призовки по електронен път, подаването на документи онлайн и обезпечаването на отдалечен достъп до избрани административни услуги. По време на оповестеното изключително състояние в съда беше оборудвана зала за видеоконференции по план “Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното потребление във етапите на досъдебно и правосъдно произвеждане, в това число и при трансгранично съдействие в правораздаването ". Съдът регистрира близо 60 прегледани каузи посредством видеоконференция и чрез интернет платформи и приложения за диcтaнциoнен видеообмен. 

Съдиите от РС-Варна не престават интензивно да насочват и препращат страни по каузи към опциите, които предлага медиацията. През 2020 година  в Центъра по медиация към правосъдния регион по каузи на Районния съд са постъпили 59 заявки, извършени са 62 медиационни срещи и са реализирани 18 съглашения, предпочитано  по цивилен каузи.          

Параметри на работата в двете отделения на Районен съд – Варна:

От общия брой на постъпилите каузи в Гражданско поделение на съда над 9000 са формирани по заявки за издаване на заповеди за осъществяване, а останалите близо 8000 са искови, административни, охранителни производства и други частни цивилен каузи.

През 2020г. се откроява доста понижение на делата, имащи за предмет облигационни установителни искове, от които максимален дял имат исковете за определяне на недължимост на парични суми, ориентирани към доставчиците на битови и телекомуникационни услуги, като главната част от делата са против доставчика на електрическа енергия. От този тип каузи са формирани 446 броя, при 1 318 за 2019г. и 592 каузи за 2018г.

Сравнително константни в тригодишен интервал са постъпилите облигационни искове (вкл. за непозволено увреждане) – приблизително по към 1400  дела годишно.

Намалено е постъплението на исковете по Кодекса на труда. Заведените каузи са към 300, което е близо три пъти по-малко по отношение на миналата година. Понижението се дължи значително на изчерпването на кампанийно заведените през 2019г. голям брой искове за възнаграждение на в допълнение заплащане за положен ексклузивен труд от чиновниците, работещи в структурите на Министерство на вътрешните работи.

Спад през 2020 година се записва и при делата за домашно принуждение. Те са 238, което е с 19% по-малко по отношение на 2019 година, само че с 5% повече съпоставено с 2018г.

И през сегашния регистриран интервал продължава плавното повишаване на делата, формирани по молби за позволение по Семейния кодекс за предписание с имущество на малолетни и запретени лица. Такива са 1053 каузи за 2020 година, което е с над 20 броя повече от тези през 2019 година и с към 50  каузи повече спрямо 2018 година

За поредна година продължава да понижава постъплението на молби за смяна на име и към този момент са под 100 бр. годишно. Почти без смяна в статистическо изражение са параметрите при бракоразводните каузи. Общо постъпилите каузи в съда за анулиране на брак са 803, като измежду тях по-голям е относителният дял на разводите по взаимно единодушие.       

Наказателните каузи за разглеждане във Варненския областен съд през 2020 година са с 11% по-малко по отношение на миналата година. Сравнителният разбор за последния 3-годишен интервал откроява няколко трендове.

Наблюдава се растеж на импортираните пред съда претенции за налагане на насилствени медицински ограничения на обособени лица. 231 каузи от този тип са прегледани в съда през последната година, което е с над 10% повече от делата за 2019г. и с 20 % повече от тези за 2018 година

Увеличават се обсъжданите наказателните каузи от частен темперамент - за действия, които се преследват по частен ред по просба на жители, като например засегнатост, оповестяване на унизителни или позорящи условия, клюка.  Те наброяват 180, което е с над 8% повече по отношение на 2019 година и с близо 22% повече от делата през 2018 година

През 2020 година доста повече са импортираните в съда преписки от Министерство на вътрешните работи по Указа за битка с дребното безчинство. 40 са тези каузи, което е със 110% повече от 2019г. и с 14% повече от делата за 2018г. 

В Бюро “Съдимост " при Районен съд – Варна издадените свидетелства и информации за съдимост са над 35 000. Техният брой също е по-малък по отношение на минали години, само че разбираем с оглед изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура и с намаляването на сезонната претовареност по Черноморието.              

При държавните правосъдни реализатори също се следи понижение в броя на постъпилите каузи /1675 бр./ и събраните суми /под 3 млн. лева./, което е обективно отражение на въведената, със Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние,  забрана за реализиране на насилствени дейности, ориентирани по отношение на физически лица.

При съдиите по вписвания също се вижда понижение, с към 2000 броя по-малко, на  постановените вписвания, отбелязвания, заличавания и избрания за отвод. Леко се повишава броя на оповестените и съхранявани в техните архиви саморъчни завети, както и на постъпилите уведомления от нотариуси за саморъчни и осъществени пред тях обществени нотариални завети.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР