Общото събрание на съдиите от Наказателната колегия на Върховния касационен

...
Общото събрание на съдиите от Наказателната колегия на Върховния касационен
Коментари Харесай

ВКС и ВАС излязоха с тълкувателно постановление по въпрос, свързан със Закона за движение по пътищата

Общото заседание на съдиите от Наказателната гилдия на Върховния касационен съд и Първа и Втора колегии на Върховния административен съд одобри тълкувателно разпореждане по тълкувателно дело № 3 от 2022 година по въпроса: „ Наказва ли се с плануваното в член 175, алинея 3 от Закона за придвижването по пътищата наказване лидер, който ръководи моторно транспортно средство, чиято регистрация е служебно прекъсната по реда на член 143, алинея 10 от Закона за придвижването по пътищата, без за това да е известен притежателят на моторното транспортно средство? ".

Магистратите от двете висши съдилища одобряват, че не се санкционира с плануваното в член 175, алинея 3 от Закона за придвижването по пътищата административно наказване лидер, който ръководи моторно транспортно средство, чиято регистрация е служебно прекъсната по реда на член 143, алинея 10 от Закона за придвижването по пътищата, без за това да е известен притежателят на моторното транспортно средство.

В случаите, когато няма доказателства, че прекратяването на регистрацията е било обявено на притежателя на моторно транспортно средство от отдел " Пътна полиция " или не се потвърди по различен метод узнаването за служебното преустановяване на регистрацията, действието по член 175, алинея 3 от Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП) ще е несъставомерно. Под известяван по поставения въпрос следва да се има поради узнаване по какъвто и да е различен метод, освен по реда на член 143, алинея 10 от ЗДвП. Узнаването предстои на доказване с всички доказателства и доказателствени средства. Необходимо е във всеки съответен случай да бъдат изследвани и потвърдени всички детайли от състава на административното нарушаване, в това число виновността, която в административнонаказателния развой не се допуска. 

Тълкувателно дело № 3 от 2022 година беше формирано, защото в правосъдната процедура на районните и административните съдилища са завършени разнообразни мнения. Според едното мнение, когато притежателят на моторното транспортно средство не е бил известен, че е прекъсната служебно регистрацията на автомобила му, администрацията не е изпълнила своето обвързване по член 143, алинея 10, изречение първо, предложение последно от ЗДвП, лидерът на автомобила не би могъл да знае за прекратената регистрация, надлежно, при неуведомяване, липсва субективна съставомерност на действието по член 175, алинея 3 от ЗДвП. Извършването на непозволено действие под формата на несъобразителност изисква познание за прекратената регистрация на управлявания от лидера автомобил, а в тази ситуация не е налице подобаващ юридически факт за узнаване на служебната дерегистрация на моторното транспортното средство. При открито несъблюдение на законовите отговорности от надлежните органи, не следва да се носи административнонаказателна отговорност. Ако деецът ръководи моторно транспортно средство без настоящ контракт за застраховка „ Гражданска отговорност ", то той реализира състава на друго нарушаване - ръководство на моторно транспортно средство без подписана годна наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “.

Според второто мнение узнаването за прекратяването на регистрацията от притежателя не съставлява детайл от фактическия състав на дерегистрацията, заради което е ирелевантно за отговорността на лидера събитието дали е известен притежателят на автомобила, че е със служебно прекъсната регистрация. Законодателят е планувал обвързване за административния орган да уведоми притежателя на моторното транспортно средство за служебно прекратената регистрация, без законът да планува приемането на уведомлението като причина за дерегистрацията. В качеството си на лидер на моторно транспортно средство деецът е задължен да знае, че за ръководеното от него моторно транспортно средство не е налице подписана застраховка „ Гражданска отговорност ", както и да познава законовите последствия от несъблюдение на това обвързване. Най-малкото, което е могъл да направи деецът, е да ревизира стикера, удостоверяващ съществуването на годен контракт за „ Гражданска отговорност ”. Неизпълнението на това обвързване е демонстрация на немарливост, което обосновава виновността на дееца.

По тълкувателното дело е подадено изключително мнение, оповестяват от пресцентъра на Върховен административен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР