Общият оборот на Българска фондова борса през април възлиза на

...
Общият оборот на Българска фондова борса през април възлиза на
Коментари Харесай

БФБ със спад на оборота през април

Общият оборот на " Българска фондова борса " през април възлиза на 97.18 млн. лева и понижава с съвсем 44% по отношение на март, когато беше на стойност 172.24 млн. лв.. През първите четири месеца на тази година оборотът се усилва със 133.30 на 100 на годишна база.

По-ниският оборот е разследване от това, че броят на покупко-продажбите на БФБ през април е единствено 6629 при 15 276 през месец март /-56.61%/.

Пазарната капитализация на БФБ в края на месеца е в размер на 31.05 милиарда лева или 21.15 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната.

Най-ликвидни са били акциите на толовия цех " Неохим " АД, с които са направени 711 покупко-продажби. В тройката на търсените бумаги са още " Агрия Груп Холдинг " АД (455 сделки) и " Адванс Терафонд " АДСИЦ (394 сделки).

През четвъртия месец на тази година борсовите показатели на БФБ се движат разнопосочно. Измерителят на " сините чипове " SOFIX и BGTR30 приключват със спадове надлежно с по 1.23% и 0.46 на 100. В същото време необятният измерител BGBX40 пораства с 0.06 на 100. Секторният BGREIT, който мери представянето на сдруженията, които влагат в недвижими парцели, набъбна с 3.07% по отношение на март.

Най-печелившата компания от главния борсов показател SOFIX през април е " Фонд за недвижими парцели България " АДСИЦ, чиито бумаги са добавили 6.86% към цената си. Позсрепа за индикатора са оказали и " Адванс Терафонд " АДСИЦ и " Алтерко " АД, които усилват цаната си надлежно с по 6.69 на 100 и 4.21 на 100. В тройката на губещите компании от SOFIX се подредиха " Доверие Обединен Холдинг " АД, " Химимпорт " АД и ТБ " Първа Инвестиционна Банка " АД. Спадът в цената на SOFIX е разумна поради обстоятелството, че измежду 15-те излъчвания, които вземат участие в базата за пресмятане на главния показател, осем означават понижение в котировките, а седем записват покачване през април.

Акценти от българския финансов пазар

-На 19 април Green Finance & Energy Centre (Център за устойчиви финанси и енергетика, Зелен център) - първият по рода си мозъчен концерн за устойчиви финанси и енергетика, иницииран от Българска фондова борса и подсилен от Министерство на финансите, организира кръгла маса, отдадена на политиките и практиките за стимулиране на зелени вложения в бизнеса. Във форума Accelerate Green участваха Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите, и Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите. Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската капиталова банка, представители на международната анализаторска компания Refinitiv и водещи европейски финансисти срещнаха участниците с най-важните тематики на деня в областта на устойчивите финанси. Авторитетни персони от Green Finance & Energy Centre споделиха опита на страната, бизнеса, академията и неправителствения бранш по време на два тематични панела. На форума Центърът показа признатите Насоки за отчитане на екологичното развиване, обществената отговорност и положителното корпоративно ръководство, които предизвикват фирмите да вкарват ESG практиките. БФБ показа и опцията фирмите да мерят и рапортуват ESG практиките посредством самодейността Oxygen ( " Кислород " ) - софтуерно решение, основано в партньорство с водещата европейска компания Plan A, както и надграждането му с правене на ESG рейтинги в партньорство с Refinitiv за отличаване на фирмите, които организират устойчива политика. Това ще бъде основа за основаването на Зелен борсов показател, който се чака да стартира да се пресмята до края на годината.

В Accelerate Green участваха още над 300 представители на обществени и непублични компании, започващи предприятия, бизнес организации, Неправителствени организации и академична общественост.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР