Общите щети за световната икономика от природни бедствия миналата година

...
Общите щети за световната икономика от природни бедствия миналата година
Коментари Харесай

250 млрд. долара са щетите от природни бедствия през минлата година

Общите вреди за международната стопанска система от естествени бедствия предходната година са към 250 милиарда $, колкото през 2022 година, съгласно предварителните данни на немския Munich Re, най-големият презастраховател в света.

В същото време размерът на застрахованите загуби през 2023 година е намалял до 95 милиарда $ от 125 милиарда година по-рано. Средно за последните пет години е 105 милиарда $, за 10 години - 90 милиарда $.

Миналата година са регистрирани повече от 74 000 естествени бедствия, в съпоставяне със междинна стойност за пет години от 10 000. Земетресенията в Турция и Сирия бяха най-значимите филантропични бедствия за годината.

Гръмотевичните стихии в Северна Америка и Европа през 2023 година в никакъв случай не са били по-разрушителни, установи годишен отчет. В Северна Америка е унищожено имущество на стойност към 66 милиарда $ (от които 50 милиарда $ са застраховани), до момента в който в Европа тази сума е 9.1 милиарда евро (при 7.3 милиарда евро застраховани).

Като цяло вредите от естествени бедствия в Европа през предходната година се правят оценка на 77 милиарда евро, по-голямата част от които са породени от трусове в Турция. В Северна Америка общите загуби възлизат на към 100 милиарда $, в Азиатско-тихоокеанския район и Африка - 64 милиарда $.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР