Общинските съветници от групата на БСП за България призоваха всички

...
Общинските съветници от групата на БСП за България призоваха всички
Коментари Харесай

Иван Таков припомни Умберто Еко и Ур-фашизма - Политика

Общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " приканиха всички политически групи в СОС да заявят безапелационна позиция против Луковмарш. Те направиха това в публична позиция, която ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков показа при започване на днешната сесия. 

" За кой ли път в София се приготвя демонстрацията на омразата - Луковмарш! Този " церемониал ", проведен от идеолозите на новия български фашизъм е наименуван на военачалник Христо Луков. Нека ви кажа - нито за момент не забравяйте, че през Втората международна война той е отпред на пронацисткия Съюз на българските национални легиони. Този съюз е от най-видните поддръжници на Закона за отбрана на нацията, влезнал в действие през януари 1941 година, напомни Иван Таков в изявлението си. - Антисемитизмът на Луков и на неговите почитатели е петното върху една от най-достойните страници в българската история. Точно режимът, поддържан от военачалник Луков и неговия Съюз, позволява и интензивно взе участие в депортацията на 11 343 евреи от окупираните от царство България територии в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот. Всички те са убити в концлагера Треблинка ".

Иван Таков уточни и още един значим факт. Той означи, че през 2018 година Европейският парламент одобри документ, в който изрази безпокойствие от новите прояви на фашизма, расизма и ксенофобията. Този документът прикани държавите-членки на Европейския съюз да забранят неофашистките и неонацистките формирования и тяхната активност.

" Паметта на всички жертви ни повелява да отречем вечно фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация, сподели Иван Таков. - Как да бъдем европейци, разрешавайки тази подлост?! ".

Лидерът на Българска социалистическа партия - София напомни също, че от години общинските съветници от групата на социалистите приканват за възбрана на сходен тип паради, придвижвания, дейности и демонстрации на расова, етническа, религиозна непоносимост и антисемитска агитация.

" За мое страдание, уви - всички апели до момента остават без триумф. Защо? Отговорът е явен - неналичието на съответни ограничения против сходни прояви, разяснява Иван Таков.- През последните години се нагледах на възходяща назадничавост, на ксенофобия, на " коагулиране " по Умберто Еко, на фашизъм у нас, из цяла Европа и по света ".

Председателят на групата на " Българска социалистическа партия за България " в СОС цитира и есето на Еко " Ур-фашизмът " или безконечният фашизъм, в което изброявайки признаците на " кафявата чума ", италианският публицист предизвестява: " Ур-фашизмът е към момента към нас, от време на време напълно отявлен. За нас щеше да е толкоз по-лесно, в случай че на международната сцена излезеше някой и кажеше: Искам още веднъж да отворя " Аушвиц ", желая черноризците още веднъж да парадират по италианските площади. Животът не е толкоз елементарен. Ур-фашизмът може да се върне под най-невинното прикритие. Наше обвързване е да го разкрием и да посочим с пръст всяко негово проявяване – всеки ден, във всяка част на света ".

" Какво ли би споделил Умберто Еко за Луковмарш, попита риторично Иван Таков. - Ние, множеството българи, в никакъв случай не сме приемали и не одобряваме демонстрации на сходна фашистка идеология. Голямо доказателство за това е спасяването на българските евреи - горделивост за днешна България! Затова упорствам за уверено отменяне на тези и други опити за реабилитиране на незаконната идеология на фашизма и нейните поддръжници ".

От името на групата на Българска социалистическа партия Иван Таков настоя още кметът Йорданка Фандъкова и ръководещите в Столична община да заемат ясна позиция - " За " Луковмарш, или " Против " Луковмарш. " Нека да изясним този въпрос, с цел да не останем с усещане, че мълчешком те поддържат шепа неофашисти и лумпени, които под прикритието на приказки за демократични права, славят мракобесна идеология от отминали времена, в центъра на европейска София ", приключи Иван Таков.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР