Общините ще получат още 200 млн. лв., за да продължат

...
Общините ще получат още 200 млн. лв., за да продължат
Коментари Харесай

Общински ВиК и пътни проекти се дофинансират с 200 млн. лв.

Общините ще получат още 200 млн. лева, с цел да продължат осъществяването на 95 инфраструктурни обекта – общински пътища, улична мрежа и ВиК инфраструктура. За задачата Министерство на районното развиване и локалните управляващи подписват съглашения за разпределяне на средствата, които бяха заложени в бюджета на ведомството за тази година.

В момента тече последният стадий от подписването на споразуменията и с останалите общини. С приключването на процеса до дни всички общински обекти от утвърждения от Министерския съвет лист получават 100% от плануваното финансиране “, се споделя в прессъобщение на Министерство на регионалното развитие.

Припомняме, че през 2022 година по време на кабинета „ Петков “ се заформи драма с въпросните средства. Бившият районен министър Гроздан Караджов стартира да събира планове на локалната власт, които трябваше да бъдат финансирани от специфичния Фонд на стойност 1 милиарда лева, който той искаше да сътвори. Тази концепция не се осъществя тогава, само че в този момент е възродена от финансовия министър Асен Василев с Бюджет 2024 година

Впоследствие сумата внезапно бе редуцирана до 418 млн. лева, обезпечени от бюджета на Министерство на регионалното развитие.  Заради разрива в някогашната ръководеща коалиция обаче парите на общините по този начин и не бяха отпуснати. Бяха направени няколко описи с планове на общините от Министерство на регионалното развитие и от Министерство на финансите, само че двете институции взаимно ги отхвърляха.

През август 2022 година с идването на служебния кабинет, районният министър Иван Шишков реши, че плановете още веднъж би трябвало да бъдат прецизирани и се зае да изготвя нов лист. Шишков реши да финансира и ремонтите на улици, с изключение на пътища и ВиК мрежи. Министърът съобщи, че критериите, по които се готви новия лист, са доста по-прозрачни.

В последна сметка бе взето решение да се отпускат първите 50% от общата стойност на плановете (бел. р. – към 200 млн. лева.), което даде опция за пускане на строително-монтажните работи. Предоставянето на остатъка от нужния финансов запас за довършването им беше заложено в средата на актуалната година в бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2023 година

През септември тази година стартира подписването на спомагателни съглашения с част от общините за приемане на остатъчните 50% от средствата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР