Община Варна винаги е подкрепяла Алея на книгата, като е

...
Община Варна винаги е подкрепяла Алея на книгата, като е
Коментари Харесай

Община Варна предлага 4 варианта за провеждане на Алея на книгата

Община Варна постоянно е подкрепяла " Алея на книгата ", като е предоставяла гратис ларгото на града в пика на туристическия сезон, поемала е разноските за разчистване, защита, електричество, осигурявала е и в допълнение финансиране за настаняване на създатели, поканени от Асоциация " Българска книга ", която е уредник на събитието. Това оповестиха от Община Варна за Varna24.bg.

Всички варненци са очевидци обаче по какъв начин разположението на шатрите на централната алея към входа на Морската градина основава пешеходна запушалка. Затова Експертният съвет по устройство на територията, в който влизат архитекти, урбанисти, инженери, през месец март излезе единомислещо със мнение, че Алеята би трябвало да бъде преместена.

На Асоциация " Българска книга " са препоръчани четири разнообразни разновидности - пренасяне с към 300 метра и слагане на шатрите на площада до постройката на Община Варна, на алеята зад Морското казино, на ул. " Михаил Колони " или на площад. " Независимост ". От Асоциацията са отхвърлили изрично и четирите оферти, както и молбата да понижат размера на шатрите, които разполагат по ларгото на Варна. Това заяви на конференция през днешния ден ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов, който е провел среща с представители на организацията.

Никой не е срещу провеждането на " Алея на книгата ", само че ларгото, където досега се слагат шатрите, е главен пешеходен вход към Морската градина на Варна, към морето и това се вижда от всеки жител, изясни арх. Христо Топчиев, представител на Камарата на архитектите във Варна. Той уточни, че по време на съвещанието на ЕСУТ е препоръчано да бъдат сложени по-малки шатри, а разположението им да бъде в линеен ред, само че безусловно всички разновидности са били отхвърлени от Асоциация " Българска книга ".

Събитието би трябвало да основава мястото, а не мястото – събитието. Въпрос на обикновено почитание към града ни е, тези шатри да бъдат с размери, които да разрешават по-лесно да се минава около тях, сподели още арх. Топчиев. Той добави, че не е за подценяване сигурността на региона, защото при случай през запушената от щандове зона няма достъп за профилирани коли.

Експертният съвет е подходил кардинално и е излязъл със мнение за пренасяне на всички събития, които се провеждат в пространството от хотел " Черно море “ до входа на Морската градина. Всички организации се съгласиха с смяната на мястото и причините на ЕСУТ. В момента Грийнпийс, да вземем за пример, организират събитие до общината. Само Асоциация " Българска книга " изрично отхвърля, изясни Тодор Балабанов. Той бе безапелационен, че е неистина изказванието, че местенето на " Алея на книгата " се прави поради заведенията по централната улица. " От Асоциацията разполагат с данни, че самите заведения желаят събитието да се организира на ларгото, защото оборотът им се уваличава двойно, тъй че, противоположните изказвания са неистини ", добави той. Тодор Балабанов прикани тематиката да не се политизира, а да се подходи рационално и в полза на всички жители.

По данни на дирекция " Култура и духовно развиване " Община Варна освен обезпечава безвъзмезден достъп до ларгото за осъществяване на " Алеята на книгата ", само че заплаща и наем на Асоциация " Българска книга " за една шатра, отпусната от

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР