Община Варна ще търси нови концесионери за част от спирките

...
Община Варна ще търси нови концесионери за част от спирките
Коментари Харесай

Търсят концесионери за над 350 автобусни спирки във Варна

Община Варна ще търси нови концесионери за част от спирките на градския превоз, стана ясно на съвещанието на комисията „ Собственост и стопанство “. Членовете й утвърдиха решение на кмета за разкриване на процедура за установяване на концесионери, които да изградят нови и съвременни уреди на най-натоварените места, свързани с публичния превоз в града, както и да поддържат към този момент съществуващите спиркозаслони.

На концесия за интервал от 25 години ще бъдат отдадени 364 спирки, разпределени в три пакета. Бъдещите вложители ще би трябвало да ги поддържат, като ще получат правото да разположат и търговски обекти - павилиони и вендинг машини. Техният брой ще бъде общо 54.

Доскоро тези спирки бяха стопанисвани от три компании, само че две от тях са в неплатежоспособност, а третата сама се е отказала от концесията, бе обявено по време на съвещанието. Четвъртата компания, която се грижи за част от спирките в града, е декларирала предпочитание да продължи активността и затова те не са включени в процедурата.

На съвещанието стана ясно също, че общината възнамерява да построи мултифункционален комплекс – туристически и конгресен център в к.к. „ Св. св. Константин и Елена “, за реализацията на който е належащо обезпечаване на подобаващ терен. Съветниците дадоха единодушието си общината да изиска от страната парцел с повърхност 9 156 кв. м, който сега е благосъстоятелност на Министерство на здравеопазването.

Има направено предпроектно изследване, предвиждащо създаване на двуетажна постройка с общо РЗП 3 754 кв. м. На първия етаж ще бъде ситуиран туристически център, а на горния – мултифункционална зала за изложения, прожекции, срещи. С обособен вход ще има и областен сектор на Министерство на вътрешните работи с приемно предверие. Паркирането ще е решено с под земята и надземен паркинг за към 85 коли. Предвидено е в парцела да има спортни уреди и зелени площи със зони за отдих.

Друго решениее по отношение на продажбата посредством обществено оповестен конкурс на неподвижен парцел – частна общинска благосъстоятелност в регион „ Младост “. Пазарната стойност на парцела с повърхност от близо 9 000 кв. м, съгласно оценителя. е в размер на 7,15 млн. лв. без включен Данък добавена стойност и % обезщетение от РЗП на бъдещата постройка в посочения парцел в интерес на Община Варна в размер на 22%. Предвижда се в обекта да бъде ситуирана администрацията на регион „ Младост “, чийто сграден фонд е в доста неприятно и нефункционално положение.

Съветниците дадоха също единодушието си Сдружение с нестопанска цел Общоарменски благотворителен съюз „ Парекордзаган “ – Варна да употребява безплатно за период от 5 години общински парцел на ул. „ Александър Батенберг “. Сдружението възнамерява да разположи там първия в града Българо-арменски културно-информационен център.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР