Община Сапарева баня, в партньорство със Столична община и Археологически

...
Община Сапарева баня, в партньорство със Столична община и Археологически
Коментари Харесай

В Сапарева баня предстои да се възроди “Древен град Германея”

Община Сапарева баня, в партньорство със Столична община и Археологически музей – град Сандански, стартира реализирането на дълго чакания план “Древен град Германея ”.

Пред стотици възпитаници от локалното школо и пред необятната общност през днешния ден бе показан публично и самият план. Повече информация за него даде археологът доктор Светла Петрова, която презентира накратно историческото минало и развиване на античния град Германея. 

Д-р Светла Петрова изясни, че планът включва пренасяне на гробницата, основаване на археологическа експозиция в независима постройка наоколо до емблемата на общината – Гейзера, консервация, реституция, експониране и социализация на Източна врата. Включва и огромния паметен комплекс, който събира в себе си две съществени религии – езическата и християнската. Включва и основаване на един комплекс от няколко здания в народен жанр, присъщ за обособени географски области, с които се показват надлежно и занаятите. “Така ще се сътвори една занаятчийска чаршия – улица, където ще се възродят старите занаяти. Ще се сътвори и една етнографска експозиция, която демонстрира бита и културата на района на Горно Дупнишко поле ”, изясни археологът. Д-р Петрова уточни, че през ноември 2020 година е открита гробницата, към сегашния миг стартира реализирането на плана и занапред ще се мести гробницата, поради неговата мащабност, цялостното довеждане докрай на плана ще отнеме няколко години. 

Сред присъстващите на събитието в Сапарева баня бяха: регионалният шеф инж. Александър Пандурски, зам.-министърът на туризма Мариела Модева, домакините в лицето на кмета Калин Гелев и ръководителя на Общински съвет Васил Маргин, зам.-кметът Емилия Елчинова, Лава Коцева – шеф на 75 ОУ “Тодор Каблешков ” – гр. София, общински съветници и някогашният депутат Радослава Чеканска. 

Инж. Александър Пандурски поздрави всички, ангажирани с плана и обърна внимание, че Сапарева баня е “двигател ” на туризма в района. “Областта ни има забележителни дадености и прелестна история, която стартира от дълбока античност – както Германия тук, по този начин и античен Велбъжд, и Рилският античен град Стоби. Трябва да ги съберем дружно, с общи старания, с цел да ги превърнем в една нова туристическа атракция. ” 

Зам.-министърът на туризма Мариела Модева поздрави за концепцията и напъните да се осъществя подобен план. “Сапарева баня е едно знаково населено място – тук има неповторимо комбиниране на естествени дадености, на минерална вода със характерни характерности, на културно завещание, а всичко това е причина за реализирането на така наречен “специализирани форми на туризъм ”. Като представител на Министерство на туризма бих желала да заявя нашия ангажимент да подкрепим този план от позиция на неговата значителност за туризма, с цел да може всички тези непознати и български туристи, които идват тук, да открият за себе си това неповторимо място и да станат посланици на България. ” 

За развиването на концепцията, прерастнала в план, описа и кметът Калин Гелев: “С реализирането на плана ще покажем културно-историческото завещание на нашата община. Надявам се всички вие, а най-много нашите деца и възпитаници, да бъдете посланици на античната хубост на община Сапарева баня. Посланици на това какво е представлявала Източната врата и гробницата, открита напълно скоро от госпожа Светла Петрова. Това е и родното място на едни популярен военачалник – Велизарий. Балнеоложкият, СПА и планинският туризъм вървят добре, само че нещото, което липсва на нашата община, е историческият и културният туризъм. Няма по какъв начин да не сме горди, че сме наследници на тази история, по тази причина вложихме огромни старания, време и средства да изпълним този план. ”
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР